Komunitní sázení nese první ovoce

Komunitní sázení nese první ovoce
Foto čtenář
Další fotky: 
Komunitní sázení nese první ovoce
Komunitní sázení nese první ovoce

Komunitní sázení se v Prostějově poprvé uskutečnilo v listopadu 2021, kdy se zájemci postarali o výsadbu na Cviklu ve Vrahovicích. Od té doby se sázelo ještě dvakrát, v Ječné ulici v Domamyslicích a podél cyklostezky na Bedihošť. „Své“ stromy si lidé chodí pravidelně kontrolovat a těší je, že prospívají.

„V dubnu jsme s kamarádkou sázely strom pro naše vnuky. Zatímco Vojtíšek se na něj jezdí dívat pravidelně, Petříka, který je nefalšovaný Pražák, jsem k němu vzala o prázdninách poprvé,“ pochlubila se fotkami paní Eva. „Jsem ráda, že jsme měly tu možnost a stromy zasadily. Je to památka na hodně dlouho,“ doplnila s tím, že se na ni obracejí přátelé a známí s dotazy, zda by si strom rovněž nemohli vysadit.

Komunitní sázení rozjela za město Prostějov náměstkyně primátora Milada Sokolová. „Tato iniciativa mne napadla mimo jiné i proto, že se mě často rodiče při vítání občánků ptají, zda je možno za jejich dítko někde v Prostějově vysadit strom,“ vysvětlila již před časem. Od té doby se problematice věnuje intenzivně a jak slibuje, v sázení se bude pokračovat i nadále.

„Stromy dodává město Prostějov, které jejich nákup financuje z fondu zeleně. V den výsadby je do určené lokality dodává i s potřebným nářadím. Zájemce si tedy nemusí strom kupovat, pouze se k sázení a následné péči o strom přihlásí a pochopitelně se dostaví v den výsadby,“ doplňuje Milada Sokolová. Podle jejích slov je největším problémem vytipování vhodné lokality. "Doufám, že další sázení by mohlo proběhnout ve Vrahovicích u soutoku Romže a Hloučely. Jistě dáme opět všem včas vědět, kdy se sázení uskuteční", dodává Sokolová. (ber)

Poslat nový komentář