Máte 3D tiskárnu? Můžete pomoci zdravotníkům!

Máte 3D tiskárnu? Můžete pomoci zdravotníkům!
Foto Sportcentrum DDM
Další fotky: 
Máte 3D tiskárnu? Můžete pomoci zdravotníkům!
Máte 3D tiskárnu? Můžete pomoci zdravotníkům!

Doba jde nezadržitelně dopředu, a i když zdravotníci, kteří bývají nazývaní „první linií“, nejsou dostatečně vybaveni, je vidět, že naše společenství se o ně hodlá postarat alespoň v těch možnostech, jaké má. Nejinak lze hodnotit i novou prostějovskou skupinu (nejen) na facebooku s názvem 3D factory Sportcentra – DDM.

Tato organizace byla hejtmanem Olomouckého kraje rovněž pověřena hlídáním dětí integrovaného záchranného systému či pracovníků v sociální oblasti. Momentálně využívá svých dalších volných kapacit k šití ústenek. Nicméně nyní se jejich záměr rozšířil i na technickou část možné pomoci.

„Zahájili jsme pomocí 3D tiskáren přípravu ochranných štítů pro zdravotníky. Jejich prototyp byl vyvinut firmou PRUSA research a jeví se jako platná náhrada za momentálně chybějící zdravotní materiál,“ uvedl pedagogický pracovník Sportcentra – DDM Karel Ondrůj.

„Spolu s panem ředitelem Janem Zatloukalem jsme založili facebookovou skupinu 3D factory a zveme do ní všechny majitele 3D tiskáren, aby nám pomohli. Mohou tím, že nějaké zadání vytisknou doma nebo pokud mají momentálně nevyužívanou tiskárnu, mohou nám ji zapůjčit. Tím se výroba většiny výrobků centralizuje a zefektivní. Momentálně jsme se domluvili s prostějovskou nemocnicí na výrobě 100 štítů, snad se tedy dočasně osvědčí. Vyjednáváme dále se stomatology a lékárníky,“ dodal Ondrůj.

Financování

Doposud je tato aktivita financovaná z vlastních zdrojů a drobných příspěvků zúčastněných. Sami pořadatelé však tuto otázku zatím neřeší, protože není na pořadu dne. „Momentálně zavádíme co nejefektivnější výrobu, jakmile naběhneme na maximum, budeme řešit další financování. Jsme rádi za jakoukoliv podporu, takže i když Honza Navrátil z Habra nedisponuje volnou 3D tiskárnou, dodal nám cenný materiál pro výrobu. To platí i ostatních členech skupiny. Ostatní náklady zatím pokryli kolegové ze Sportcentra. Pokud by měla výroba pokrýt další stovky štítů, budeme se muset zamyslet vážněji,“ uvedl předseda IT komise města Tomáš Lázna, který je coby vystudovaný robotik jeden ze zakladatelů skupiny.

Skupina by tímto ráda vyzvala případné zájemce o spolupráci, aby se na ni obrátili. Mohou tak učinit prostřednictvím facebookové skupiny https://www.facebook.com/groups/579978352727050/ či e-mailu kondruj@sportcentrumddm.cz.

(red)

Poslat nový komentář