Od pondělí nastanou velké změny. V rámci koronaviru

Od pondělí nastanou velké změny. V rámci koronaviru
ilustrační foto

Kromě kadeřnictví se zpřístupní i galerie a některá kina. Žáci se vrátí do škol, milovníci piva na zahrádky hospod. Ovšem za velmi přísných hygienických podmínek.

Všechny provozovny s výjimkou stravování se v pondělí otevřou v obchodních centrech. Ty stát uzavřel kvůli pandemii v polovině března. Své dveře otevřou i obchody nad 2500 metrů čtverečních mimo nákupní centra. Kvůli riziku nákazy by ale zákazníci měli dodržovat velké rozestupy a dbát na hygienu.

Restaurace od pondělí mohou narazit sudy a uspokojit své věrné štamgasty, otevřít ale mohou jen venkovní zahrádky. Hospody a restaurace ale budou muset dodržovat jasná pravidla. Například stoly musí být od sebe vzdálené 1,5 metru. Podle epidemiologů si ale budeme moci u stolů roušky odložit.

Po dlouhých týdnech otevřou i holičství a kadeřnictví a kosmetika. Kadeřnice nebo kosmetičky budou muset mít nasazené roušky a k nim ještě ochranný štít. Kromě toho budou muset své provozovny také často dezinfikovat. Zákazníci musí mezi sebou dodržovat povinné rozestupy. Podobná pravidla platí i u pedikúry, manikúry, masérských, regeneračních a rekondičních služeb. Kosmetičky na rozdíl od kadeřnic budou muset mít navíc ještě rukavice.

Po dvou měsících své brány otevřou také muzea, galerie či výstavní síně. Návštěvníkům se otevřou také venkovní prostory zámků, hradů nebo skanzenů. Umožněna budou i divadelní nebo filmová představení. Ovšem s účastí, která nemůže převýšit 100 osob.

Pod stejnou podmínkou se mohou konat i sportovní, spolkové, taneční nebo tradiční akce. Na své si přijdou i milovníci poutí, cirkusů nebo ochutnávek. Do 100 osob bude možné uspořádat také svatby nebo bohoslužby.

Všichni, co si chtějí koupit nové oblečení i obuv, by měli zpozornět. Nově si totiž lidé budou moci obuv a oděvy zkoušet až po dezinfekci rukou. Při vracení oděvů v rámci reklamace se zboží bude muset uložit na 24 hodin do karantény.

V omezeném počtu maximálně po 15 lidech se do školních lavic mohou vrátit žáci a studenti posledních ročníků středních či vysokých škol. Deváťáci se mohou vrátit výhradně kvůli přijímacím zkouškám, ostatní studenti kvůli ukončení studia či přípravě na maturity. Ve stejném počtu se mohou otevřít i základní umělecké školy nebo jazykové školy. (ber)

Poslat nový komentář