Dnešní „koronavirové“ uvolnění přináší řadu změn!

Dnešní „koronavirové“ uvolnění přináší řadu změn!
Ilustrační foto ber

Ode dneška se otevírají vnitřní prostory restaurací a hospod, do škol se vrátí děti na 1. stupeň základek, otevřít znovu mohou hotely a další ubytovací zařízení, za přísných podmínek i bazény či sauny. A třeba také doposud pozastavené živnosti, jako jsou tetovací salony.

 

Lidé si musí i nadále chránit ústa a nos v MHD nebo v budovách, jako jsou například nákupní centra nebo úřady. Venku, pokud splní podmínku aspoň dvoumetrového odstupu od dalších osob, které s nimi nežijí ve stejné domácnosti, mohou Češi roušky odložit. Výjimky z povinného nošení roušek mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.

Restaurace a hospody mohou v pondělí otevřít hostům své vnitřní prostory. Znovuotevření ale doprovázejí přísná hygienická pravidla. I nadále budou muset mít všichni zakrytá ústa a nosy. Výjimka bude platit pro hosty u stolů při konzumaci jídla a pití. Mezi stoly musejí být větší rozestupy a provozovatelé hospod a restaurací i dalších barů či kaváren musejí dohlížet na to, aby nebyly vnitřní prostory přeplněné. Otevřeno může být jen v jasně vymezeném čase. Vláda stanovila maximální otevírací dobu od 6 do 23 hodin. Mimo tuto dobu mohou fungovat jen výdejní okénka.

Zcela otevřít mohou za přísných hygienických a bezpečnostních pravidel také tuzemské hotely, penziony, venkovní kempy a další ubytovací zařízení.

Do škol se dnes vrací jen část ze zhruba 563.000 mladších žáků. Otevírá se první stupeň základních škol, docházka je dobrovolná, a to jak pro žáky, tak učitele. Děti ve školách rozdělí do skupin maximálně po 15 žácích, do konce školního roku se už nemají měnit ani potkávat. Skupiny mohou tvořit i žáci různých ročníků. Ve třídách děti nebudou muset mít roušky, pokud zachovají rozestupy alespoň 1,5 metru. V lavicích by tedy měli sedět po jednom. Na chodbách, toaletách či v šatnách budou roušky povinné.

První turisty mohou ve vnitřních prostorách přivítat také hrady, zámky i jiné památkové objekty nebo muzea. Návštěvníci budou muset mít roušky, dezinfikovat si ruce, dodržovat při prohlídkách rozestupy a nebudou si třeba moci půjčovat audioprůvodce nebo používat dotykové informační obrazovky. Také počet lidí v jedné skupině při prohlídce budou kasteláni regulovat podle velikosti památky tak, aby mohly být bezpečné rozestupy dodržené.

Dnes otevřely i tetovací salóny a salóny, které zajišťují takzvaný permanentní make-up. Vláda navíc v pondělí projedná návrh, aby kadeřníci nemuseli mít při své práci dvojí ochranu a štíty.

Omezená kapacita a přísná pravidla budou platit také například v bazénech a saunách. I jejich provoz může být ale od pondělí znovu obnoven. V bazénech například nebudou vodopády, divoké řeky nebo protiproudy. Dočasně zrušeny musejí být také saunové ceremoniály, ledové studny a krystalické ochlazení. Pobyt v sauně nebo plavání budou možné bez roušky. Kapacita v těchto podnicích ale bude omezena, platit budou přísná hygienická a bezpečnostní opatření.

Od 25. května mohou začít jezdit opět všichni taxikáři. Tedy i ti, kteří měli dosud provoz zakázaný. (ber)

 

Poslat nový komentář