restaurace

Utekl z hospody. S tržbou

ilustrační foto Policie ČR

V neděli krátce po poledni došlo v obci Drahany ke krádeži číšnického fleku s tržbou. V místním pohostinství využil neznámý pachatel okamžiku, kdy personál odešel obsloužit hosty na předzahrádku.

Obešel bar a ze zásuvky sebral peněženku s hotovostí necelých 11 000 Kč a dal se na útěk. Pracovník hospody měl ale smůlu, protože na zloděje čekalo za rohem vozidlo, do kterého nasedl a odjelo blesku rychle směrem na Otinoves. „Oznámenou událost prověřujeme pro trestný čin krádež," informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová. (red)

McDonald's otvírá 16. února!

Ilustrační foto https://www.mcdonalds.cz/

Prostějov se dočkal. Již 16. února otevře svým zákazníkům dveře nová restaurace McDonald's. Najdete ji v Konečné ulici, která spadá pod Držovice.

Už v roce 2013 se řetězec z McDonald’s ČR zabýval myšlenkou otevřít svou provozovnu v Prostějově.  „Společnost McDonald’s v současné době vyhodnocuje v Prostějově několik možností na výstavbu restaurace. Předpokládáme, že ve střednědobém horizontu otevřeme restauraci typu McDrive včetně McCafé, dětského hřiště, venkovní terasy a rozšíříme tak dostupnost našich restaurací v tomto regionu," uvedla v roce 2013 pro PVNovinky tehdejší tisková mluvčí řetězce Drahomíra Jiráková. 

Nepovedený vtip na účet restaurace vyjde draho

Ilustrační foto pixabay.com

Ve středu se na prostějovské policisty obrátil poškozený muž s tím, že si minulý týden u nich v restauraci objednal neznámý muž meníčka v hodnotě necelých 2 600 Kč a nechal si je rozvést na tři konkrétní místa v Prostějově.

Na uvedených místech ale nikdo o ničem nevěděl a bylo jasné, že se jednalo o falešnou objednávku. „Na základě vysvětlení poškozeného objednávku zřejmě učinil muž, se kterým má osobní spor. Událost šetříme jako přestupek proti majetku,“ doplnila policejní mluvčí Miluše Zajícová. (red)

Michelinský kuchař Roman Paulus zve do kantýny. Do Olomouce

Foto archiv Romana Pauluse

Bistro Paulus je čerstvý projekt michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, který v nové budově Envelopa Office Center v Olomouci otvírá neotřelý koncept novodobé kantýny. Paulus kombinuje kvalitní klasickou českou kuchyni s nápady, které načerpal za svůj profesní život po celém světě – od Rakouska, Itálie, Francie, zkušeností na zaoceánských lodích až po jižní a východní Asii. Vše maximálně jednoduše, ale dokonale.

Na jedné straně tác a jídla na tabuli, na druhé straně prvotřídní kvalita, nápad a zážitek v nevšedním a pohodovém prostoru. Po boku slavného majitele stojí jeho dlouholetý spolupracovník z pražského hotelu Alcron a nynější šéfkuchař podniku – Petr Stoklásek. „Koncept jsme chystali déle než rok, abychom mohli Olomoučanům nabídnout zajímavý podnik nedaleko centra města s jednoduchým, ale barevným menu.

Od pondělka budou naplno fungovat školy i hotely. V restauraci se stále nenajíme

ilustrační foto Vláda ĆR

Čeká nás další fáze rozvolňování protikoronavirových opatření. Změny se týkají zejména školství, ubytování a kultury. Bazény, wellness centra či například vnitřní prostory restaurací zůstanou i nadále zavřené. Přinášíme přehled změn, které začnou platit od pondělí 24. května.

Školy

Bez rotací žáků a v plném provozu budou od pondělí 24. května základní školy. Ve stejném termínu se znovu rozjede výuka i na středních školách. Studentům se také otevřou vysoké školy, doposud tam fungovaly jen laboratoře a praxe. Za týden tam znovu odstartuje také teoretická výuka. Účastníci přednášek musejí dodržovat rozestupy 1,5 metru. Školy s antigenními testy budou žáky testovat jednou za týden, u PCR testů stačí čtrnáctidenní interval.

Aplikace pomáhá s využitím potravin z uzavřených restaurací

ilustrační foto

Uzavřením restauračních zařízení ze dne na den vyvstal pro jejich provozovatele problém, co s přebytečnými zásobami potravin. K jejich smysluplnému využití jim pomůže nová odpadová aplikace www.KAMsNIM.cz. V mapě projektu „Kam s ním“ totiž naleznou (mimo jiné) i místa, kde lze potraviny předat k charitativním účelům.

„Od úterý 13.října potravinové banky ve všech regionech přijímají nevyužité zásoby potravin od všech stravovacích zařízení (zejména jídelny, menzy, velké restaurace). Minimální množství k odvozu je 20 kg. Darování je nutné předem telefonicky dohodnout, s ohledem na momentální lidské kapacity. Přijmout lze ovoce, zeleninu nebo chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny. Darované potraviny budou rozděleny humanitárním organizacím pro pomoc nejpotřebnějším lidem.

Svatby a pohřby jen se 30 účastníky. Ode dneška

Ilustrační foto pixabay.com

Ode dneška se mohou svatby a pohřby v Česku konat jen s omezeným počtem účastníků, podle vládních opatření jich může být nejvíce 30. Následné svatební oslavy a smuteční hostiny v restauracích mohou být do půlnoci.

I když jsou stravovací zařízení uzavřena, podle vládního nařízení mají svatební oslavy a smuteční hostiny výjimku. Pokud se v nich uskuteční nejpozději následující den po svatbě či pohřbu, platí v nich zákaz přítomnosti veřejnosti mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly by limit měl platit do konce nouzového stavu, tj. do 3. listopadu. (ber)

Zloděj se vloupal do hospody. Ukradl 25 tatranek…

ilustrační foto Policie ČR

Zřejmě přes noc na neděli se vloupal neznámý pachatel do hostince v malé obci nedaleko Prostějova. Důvodem, ale asi nebyl vládní příkaz uzavřít všechny restaurace. T také se asi nejednalo o útok na EET, přestože bylo poškozeno zařízení související právě s elektronickou evidencí tržeb...

Po rozbití okna vnikl pachatel do vnitřních prostor a zde prohledal veškeré zásuvky, ze kterých odcizil set-top-box, 25 tatranek, 15 balíčků žvýkaček a 40 zapalovačů. Navíc poškodil pokladnu EET, z níž utrhl napájecí kabel. Majitel způsobenou škodu předběžně odhadl na více jak 5 tisíc korun. "Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež, za který lze dle trestního zákoníku uložit mimo jiné trest odnětí svobody na dvě léta až osm let," doplnila policejní mluvčí Marie Šafářová. (red)

Policisté zkontrolovali téměř 400 restauračních zařízení v celém kraji. Za jediný večer

foto Policie ČR

Ještě před uzavřením všech restaurací si policie v kraji posvítila na dodržování předcházejících omezení týkajících se otvírací doby v restauračních zařízeních. V úterý proto večer policisté kontrolovali provozovatele restauračních zařízení, zdali dodržují nařízení, která jim ukládá Vláda ČR v rámci krizového opatření.

„Policisté v Olomouckém kraji zkontrolovali 374 zařízení, při kterých zjistili 26 pochybení. Ve 24 případech věc vyřešili domluvou. Ve 2 provozovnách, kde se hosté nacházeli ještě před a po 21. hodině, policisté porušení nařízení zadokumentovali a oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání,“ informoval policejní mluvčí Libor Hejtman. (red)

Vláda zavírá školy i restaurace

Ilustrační foto pixabay.com

Od středy 14. října dojde na území České republiky k dalšímu zpřísnění protiepidemických opatření. Jejich rozsah schválila vláda na pondělním jednání.

Od středy nebude možné na jednom místě, ať už venku či uvnitř, organizovaně či nikoli, až na přesně specifikované výjimky se shromáždit v počtu více než šest osob. Do restaurací, barů a podobných stravovacích zařízení nebudou smět chodit zákazníci, bude možné je obsloužit pouze přes výdejní okénko, ale jen do 20. hodiny. Výjimku budou mít pouze hotelové restaurace pro hotelové hosty a svatební a smuteční hostiny. Zavřít musí všechny hudební, taneční, herní a další společenské kluby a diskotéky. Na veřejnosti bude zcela zakázáno konzumovat alkoholické nápoje.