Berberský král Šimon je zpět v ZOO Olomouc

Berberský král Šimon je zpět v ZOO Olomouc
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Berberský král Šimon je zpět v ZOO Olomouc

25. února uhynul majestátní, téměř sedmnáctiletý samec lva berberského Šimon. Jednalo se o samce vysokého věku, s chronickými potížemi pohybového aparátu, kterého sužovaly i další neduhy stáří.

Koloběh života zastavit nelze, a proto je potřeba zmínit, že pozornost zahrady je upřena na jeho potomka, samce Thembiho. Dnes je z něj statný lev plný síly, partner samice Ayo ze Švýcarska.

Šimon se do ZOO nyní vrátil. „Preparátor přivezl kostru lva berberského. Bude sloužit k výchově a vzdělávání. Do budoucna se s ní počítá v rámci Pavilonu šelem a mořských akvárií v nových expozičních vitrínách,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Olomoucká zoo do populace v přírodě vyhynulého lva berberského přispěla 20 mláďaty. Poslední volně žijící lev berberský se nacházel do roku 1942 v Maroku. Dnes se s berberským lvem můžeme setkat pouze v chovatelských institucích, a to v počtu 184 jedinců ve světě.

 Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné. V současné době jsou chováni v Evropě ve 31 chovatelských institucích v celkovém počtu 48 samců a 39 samic, celkově ve světě pak ve 44 institucích v počtu 184 zvířat. Rozmnožují se jen na několika místech. Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979. (red)

Poslat nový komentář