Koválovice – Osíčany hostily africký poklad

Koválovice – Osíčany hostily africký poklad
Foto Magda Moravcová
Další fotky: 
Koválovice – Osíčany hostily africký poklad
Koválovice – Osíčany hostily africký poklad
Koválovice – Osíčany hostily africký poklad

V sobotu 15. července se do Koválovic – Osíčan sjely na dvě desítky majestátních psů. Boerboel Club CZ na zdejším cvičišti pořádal výběrovou bonitaci mezinárodní organizace SABBS.

Jednadvacet psích dorostenců, kteří se svými majiteli přijeli nejen z České republiky, ale i Polska, Slovenska, Německa, Maďarska, Srbska a Bosny, posuzoval zkušený belgický rozhodčí Tim Romboust. „Byl to opravdu „africký“ den, teploty +38 ve stínu tomu přirovnání víc, než nahrály,“ smála se hlavní organizátorka, majitelka chovatelské stanice Ballotada, Magda Moravcová. Všichni psi i feny si z akce odváželi vysoká oxcenění, jejich majitelé pk vzpomínku na skvělou akci.

Boerboel – jihoafrický národní poklad

Jihoafrický boerboel (burbul) je národním plemenem původem z jižní části Afriky. Asi málokdo ví, že v Jižní Africe je zařazeno na seznam národních pokladů a jeho export ze země je podmíněn vývozním povolením, které uděluje celosvětově uznávaná organizace pro toto plemeno SABBS (South African Boerboel Breeders' Society), která vede plemennou knihu v zemi původu. Tak vysoce si tam cení jeho mimořádných vlastností. Slouží jako rodinný farmářský pes, který pracuje ve smečce, v Africe bohužel jako nutnost každé aktivní farmy, a to pro vlastí ochranu a bezpečnost.

Boerboel je inteligentní, velmi dobře cvičitelný, empatický, vyrovnaný. Umí rychle řešit situace v reakci na okolí. Není uštěkaný, umí být rychlý a stejně tak klidný a lenivý.  Přizpůsobí se rytmu člověčího života, není vtíravý a dožadující se pozornosti, miluje být v dosahu své rodiny, a přesto o něm nevíte, že tam je. (ber)

Poslat nový komentář