Sbor není seskupení jednotlivců, ale skvělá parta, říká Copková

Sbor není seskupení jednotlivců, ale skvělá parta, říká Copková
ilustrační foto

 

Parta, kterou zpěv nesmírně baví. Parta, která dokáže „vystřihnout“ koledu, stejně jako populární šlágr. Parta, která se dala dohromady teprve vloni a přesto sklízí stejné ovace, jako zkušení matadoři. To je pěvecký sbor Proměny, jehož vznik iniciovaly Simona Černá a Lenka Copková. S posledně jmenovanou PvNovinky hovořily o plánech na letošní rok.

„Delší dobu jsme cítily, že Prostějovu chybí pěvecký sbor pro běžné posluchače. Sbor, který zazpívá jak lidovky, koledy a chrámové písně, tak i něco moderního, populárního, něco netradičního nebo legračního, ale také třeba hymnu a nejen českou. Zkrátka tak, abychom udělali radost lidem, nebo službu městu, při jakékoli příležitosti,“ zavzpomínala Lenka. Asi hlavně proto, že si se Simonou obě přály všestranně a často zpívat, podařilo se jim za velmi krátkou dobu dát dohromady dvacetičlenný sbor, který nazvaly Proměny. „Splnilo se nám přesně to, co jsme si přály. Vystupujeme velmi často, vždycky je to jiné a vždycky je to silný a příjemný zážitek. Vloni byla jedinečným zážitkem úplně každá z desítky akcí, ale nade všemi stojí dojem z našeho prvního velkého koncertu v kostele na Brněnské ulici. Byla tam elektrizující atmosféra a myslím, že to cítil každý, kdo tam byl, nejen my na pódiu,“ připomněla první z řady unikátních koncertů.

Proměny pro letošní rok plánují podporu kultury v Prostějově účastí na výtvarných a fotografických vernisážích, na akcích města, Duhy, divadla, muzea. Zcela jistě je uslyšíme u příležitosti oslav výročí prostějovské radnice. Proměny se podílí i na akcích Okrašlovacího spolku, jehož součástí se rovněž staly v loňském roce.

Co se týká uměleckých ambic, Proměny by sice potěšil vyprodaný stadion, který jim po jednom z koncertů přála ředitelka divadla Jana Maršálková, ale raději zůstanou v komornějších prostorech. „Raději budeme navlékat šňůru menších hudebních perliček, mezi které vždy vložíme nějaký výrazný kámen v podobě velkého koncertu. Přejeme si zpívat to, co nás baví, aby si na naše vystoupení našlo cestu i letos co nejvíce posluchačů,“ smála se Lenka, podle které se sbor v současné době těší na výběr a nácvik repertoáru na jarní koncerty. Pro ten hlavní právě vyhlíží vhodný prostor.

„Osobně mě nejvíc těší, že náš sbor není jen seskupení jedinců, kteří chodí někam zpívat, ale parta, na které je vidět, že je společný koníček baví a naplňuje. Jsem ráda, že to cítí i naši posluchači a chodí se "na nás" odreagovat. A co je nezanedbatelné, fandí nám i naše rodiny,“ uzavřela povídání Lenka Copková. (ber)

Poslat nový komentář