Létající rabín zahraje před Vánocemi v divadle

Létající rabín zahraje před Vánocemi v divadle
ilustrační foto Létající rabín

Po čtyřleté přestávce obnoví Městské divadlo v Prostějově tradici předvánočních koncertů prostějovské klezmerové kapely Létající rabín. Letošní koncert se uskuteční v sobotu 19. prosince v 19:00 hodin.

„S Rabíny jsme před léty začínali v přednáškovém sále. Zájem však brzy překonal kapacitu tohoto komorního sálu, takže koncert se uskuteční v divadelním sále,“ informovala ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková.
"Starodávné a okouzlující melodie židovské východní Evropy, jakož i jedinečné písně v jazyce jidiš i v soudobých českých překladech!" - tak kapela charakterizuje své zaměření na svém webu.
Létající rabín je pětičlenný ansámbl hrající klezmer - tedy tradiční instrumentální hudbu východoevropských Židů, která největší rozkvět prožívala na přelomu 19. a 20. století. Východiskem jeho tvorby je tradiční zvuk a folkloristický přístup, cílem pak současná a zároveň nadčasová muzika. Instrumentální klezmer se v jeho tvorbě prolíná s písněmi v jidiš a dalších jazycích, k nimž kapela tvoří překladem vlastní texty, které věrny tradici jidiš folklóru jiskřivě reflektují naši dobu.
Létající rabín byl založen v roce 2001, absolvoval stovky koncertů po celé České republice i v Evropě (Švédsko, Polsko, Slovensko) a v březnu 2010 koncertoval také v USA (New York, Washington DC).
(eze)

Poslat nový komentář