Pan Herec. Zemřel 20. dubna před osmnácti lety

Pan Herec. Zemřel 20. dubna před osmnácti lety
Foto ČFTA

Světáci, Hodíme se k sobě, miláčku?, Smích se lepí na paty. Maková panenka a motýl Emanuel, pohádky. Víte, co tyto pojmy spojuje? Vlastimil Brodský. Pan herec zemřel vlastní rukou 20. dubna 2002.

Navzdory téměř stovce filmových a televizních rolí byl Vlastimil Brodský v hodnocení své kariéry vždy skromný. Z celé té spousty snímků, ve kterých působil, si nejvíce cenil Skřivánků na niti, Všechny dobré rodáky a Jakuba lháře, který mu dokonce vynesl i cenu Zlatého medvěda na berlínském filmovém festivalu. Prestižní ocenění získal jako jediný tuzemský herec v historii. 

Vlastimil Brodský měl tu čest zahrát si po boku Jana Wericha, o němž vždy hovořil až s nebeským nádechem. S Werichem si zahrál v krátké humorné povídce Uspořená libra. Kapitolou samou o sobě je v rámci tvorby Vlastimila Brodského práce v rozhlase a dabingu. Hajaja, Maková panenka či taťka šmoula patří k těm nejznámějším, rozhodně ale ne k jediným postavám, jimž propůjčil hlas právě Brodský.

Herec se delší dobu potýkal s depresemi a úzkostí. Vyústěním byla sebevražda, jíž dobrovolně ukončil svou pouť životem 20. dubna 2002. (ber)

Poslat nový komentář