Špalíček nabízí výstavu věnovanou Učiteli národů

Špalíček nabízí výstavu věnovanou Učiteli národů
Foto Špalíček Prostějov
Další fotky: 
Špalíček nabízí výstavu věnovanou Učiteli národů

Obrazy, grafiky, medaile a také plastiky z bronzu nebo moduritu zaplnily výstavní prostory galerie Špalíček Muzea a galerie v Prostějově. První nová výstava letošního roku představuje velikána českých dějin, Jana Ámose Komenského.

Muzeum je aktuálně kvůli vládním koronavirovým opatřením zavřené, přesto se připravuje na možnost, že se v polovině února otevře. „Pracujeme naplno, abychom s otevřením mohli návštěvníkům nabídnout něco nového a zajímavého. Na návštěvníky se samozřejmě už nedočkavě těšíme,“ uvedla Soňa Provazová, ředitelka Muzea a galerie v Prostějově.

Ve spolupráci s Muzeem Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě tak prostějovské muzeum, jako první akci letošní výstavní sezóny, připravilo vzájemně se doplňující projekty, které představí jednu z nejvýznamnějších postav české historie. „Velmi zajímavým grafickým a výtvarným provedením a pečlivě zváženým obsahem je na patnácti panelech zvolena výseč ze života a díla tohoto národního velikána, která by měla působit především na děti jako výzva k objevování J. A. Komenského známého i neznámého,“ řekla Kamila Husaříková, kurátorka výstavy. Druhou část prezentace tvoří umělecké artefakty z podsbírky Muzea Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě. „Pro prezentaci jsme vybrali obrazy, grafiky, plastiky, plakety, medaile,“ řekla Lenka Pospíšilová, kurátorka sbírky uherskobrodského muzea, které do Prostějova jednotlivé artefakty zapůjčilo. Výstavu doplňuje interaktivní panel, pracovní listy, kde mohou návštěvníci přímo na místě doplňovat tajenky, pátračky a pro školy je připravený doplňující vzdělávací program s interaktivními prvky. Nechybí však ani ukázka staré školní třídy. Tu si pracovníci zapůjčili z Hanáckého muzea v Cholině na Olomoucku. „V muzeu máme řadu zajímavostí a školní třída příchozí vždy zaujala. Jsme rádi, že část naší sbírky mohou vidět i další návštěvníci, kteří by k nám do muzea jinak třeba nepřijeli,“ řekla Kamila Navrátilová, starostka Choliny.

Dvojvýstava s názvem Jak chtěl změnit svět a J. A. Komenský v umění, bude v nabídce muzea do 21. března. O otevření budeme návštěvníky informovat prostřednictvím webových stránek www.muzeumpv.cz a sociálních sítí. (red)

Poslat nový komentář