Hodové slavnosti v Městském divadle budou patřit převážně prostějovským interpretům

Hodové slavnosti v Městském divadle budou patřit převážně prostějovským interpretům
ilustrační foto plakát

Hodové slavnosti budou již tradičně zahájeny v neděli 11. září v 11 hodin pohádkou. Cirkusárium je loutkové představení vytvořené na počest kočovných loutkářů, jenž se se svými pimprlaty do dalekých dálek vydávali. Tvořili si trikové loutky, které dokázaly svými pohyby a kejkly udivovat nejedno zahraniční publikum. Podobné trikové principy budou k vidění v cirkusovém představení, které je věnováno i všem ohroženým živočišným druhům na této planetě. Hrají Tomáš Podrazil a Tomáš Běhal z Divadla Toy Machine.

Slavnosti budou pokračovat od 13 hodin komentovanou prohlídkou Národního domu. Klenot české moderny a secese Jana Kotěry byl v roce 2008 zařazen mezi národní kulturní památky České republiky. Prohlídka se koná v rámci Dnů evropského dědictví.

Pěvecké sbory Vlastimila a Orlice udržují tradici sborového zpěvu přes 160 let. Na základě odkazu Karly Vojáčkové zkouší oba sbory od roku 1907 napořád (na věčné časy) ve zkušebně Národního domu zvané Orlice. Pěvecké sbory si předsevzaly vyvolávat v posluchačích pocity něčeho krásného a povznášejícího, a proto si nenechte ujít Podzimní koncert, který začíná v 16.30 v přednáškovém sále.

Program slavností zakončí na jevišti za oponou Divadlo Hanácké obce scénickým čtením knihy Lea Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád. Humoristická kniha o středoevropském vystěhovalci, který se úporně prodírá úskalím angličtiny ve večerní přípravce pro dospělé v New Yorku je jednou z nejoblíbenějších knih minulého století. V režii Hany Lužné exceluje Aleš Procházka, Tereza Spáčilová a další osobnosti prostějovského divadelního života.

Pavlína Novotná je prostějovská fotografka, která vidí svět z nadhledu, fotí s úctou k lidem a jejich příběhům. V roce 2021 fotila představení divadelní přehlídky Aplaus. Opravdovost z každého záběru si budou moci návštěvníci prohlédnout na výstavě neobyčejných černobílých fotografií inscenací Housle, Sluha dvou pánů a Smrt obchodního cestujícího.

Vstupenky jsou již v prodeji, lze je zakoupit i on-line. (red)

Poslat nový komentář