Mléčný dezert Kunín Pohár obsahuje pesticid. Nejezte ho!

Mléčný dezert Kunín Pohár obsahuje pesticid. Nejezte ho!
Foto SVS ČR

Téměř 400 tisíc kusů mléčného dezertu Kunín Pohár stahuje společnost Lactalis.cz, pod kterou spadají mlékárny Kunín a Klatovy, z trhu. Důvodem je pesticid, který má výrobek podle Státní veterinární správy obsahovat. Lidé by ho neměli konzumovat a v případě, že mají dezert s konkrétním datem výroby doma, mohou ho vrátit v místě nákupu.

Mléčný dezert Kunín Pohár má podle Státní veterinární správy obsahovat stopové množství etylenoxidu. Tento pesticid se podle inspektorů SVS dostal do přídatné látky a není v Evropské unii povolen. V některých třetích zemích se má používat pro regulaci zrání.

„Etylenoxid je velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky, a tudíž není ani hodnotitelná s ohledem na rizika pro zdraví a žádná hladina není pro člověka bezpečná. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit,“ uvedli veterináři v tiskové zprávě. O přítomnosti pesticidu se dozvěděli díky systému rychlého varování RASFF.

Stažení výrobku měl podle SVS zahájit sám výrobce z vlastního rozhodnutí. Jde celkem o 385 tisíc kusů mléčného dezertu s příchutí čokoláda, jahoda, borůvka a meruňka a datem spotřeby 21.,22.,23., 27., 28. a 29. července. Opatření se týká jen výrobků s uvedeným datem spotřeby, ostatní nejsou podle SVS nijak dotčeny.

„Doporučujeme výrobky s uvedeným datem spotřeby nekonzumovat a vrátit v místě prodeje. Zde bude vrácena kupní cena i bez předložení pokladního dokladu,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. (Zdroj SVS ČR)

 

Vyjádření Jany Ovčáčkové, ředitelky kvality Lactalis CZ:

Společnost Lactalis CZ, s. r. o. stahuje z oběhu výrobky

Kunín Pohár mléčný dezert 150 g s daty spotřeby do 29. 7. 2021

 

Dodavatel jedné z použitých surovin na úpravu textury, která se v malém množství přidává do výrobku Pohár mléčný dezert, nás informoval o zjištění látky etylenoxid v množství přesahujícím povolené limity v konkrétní šarži suroviny karubinu. Vzhledem k tomu, že tento biocidní přípravek není v EU povolený a bezpečnost potravin je pro společnost Lactalis CZ vždy na prvním místě, společnost okamžitě přistoupila k preventivnímu stažení výrobků z prodeje.

Na stažení výrobků nyní spolupracujeme se Státní veterinární správou. Jedná se o preventivní akci a zdraví spotřebitelů není ohroženo. Ostatní šarže ani další výrobky v našem sortimentu nejsou tímto problémem absolutně ovlivněny.

Zároveň spolupracujeme se všemi prodejci, aby lidé mohli výrobky s daty spotřeby do 29.7.2021 vrátit a dostat zpět peníze. Nepotřebují k tomu doklad o prodeji.

Za vzniklou nepříjemnost se společnost Lactalis CZ všem zákazníkům omlouvá.

Případné otázky budou zodpovězeny na bezplatném telefonním čísle:

800 023 031 ve všední dny v časech 8 – 20 hodin.

Poslat nový komentář