Hodiny jen tak přetáčet nepřestaneme

Hodiny jen tak přetáčet nepřestaneme
ilustrační foto wikipedie.org

V pondělí řešil konec střídání letního a zimního času výbor Evropského parlamentu. Hodinky bychom mohli naposledy přeřídit v roce 2021. Původně se ale plánoval už rok 2019.

I když se na to mnozí těšili, vypadá to, že si v březnu nakonec ručičky hodinek naposledy nepřesuneme. A nebude tomu tak nejspíš ani příští rok. Podle Výboru pro dopravu a turistiku Evropského parlamentu by poslední změna času v členských zemích EU mohla nastat v roce 2021.

Lidé ze států, které si budou chtít ponechat letní čas, hodiny naposledy přeřídí v březnu 2021. Obyvatelé zemí, které zavedou jednotný zimní čas, tak udělají v říjnu 2021. O tom, kterou možnost zvolí, by měly členské země informovat Evropskou komisi do dubna 2020.

Původně se předpokládalo, že by poslední změna času mohla nastat už letos. Návrh ale zřejmě nestihne projít legislativním procesem tak, aby mohl zákon začít platit dříve než v roce 2021. Po Evropském parlamentu ho musí schválit ještě Rada EU a jednotlivé země začlenit do své legislativy.

V loňské anketě, kterou vyhlásila Evropská komise, hlasovalo pro zrušení střídání letního a zimního času více než 80 procent účastníků. Zapojilo se zhruba 4,6 milionu Evropanů, nejvíce z nich pocházelo z Německa. Návrh poté přijala Evropská komise. (red)

Poslat nový komentář