Do ZOO Olomouc se chystá berberská princezna

Do ZOO Olomouc se chystá berberská princezna
foto ZOO Olomouc

Je tomu týden, co se olomoucká ZOO rozloučila s chovným samcem lva berberského. Zůstal po něm potomek Thembi (Naděje), který se narodil 11. 5. 2018. Právě k tomuto lvovi přicestuje do konce dubna dvouletá samice ze Švýcarska. „Věříme, že v sobě najdou zalíbení a chov berberských lvů v zahradě bude úspěšně pokračovat,“ dodává zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká ZOO do populace v přírodě vyhynulého lva berberského od roku 1998, kdy s v ní tito lvi začali rozmnožovat, přispěla 20 mláďaty. Poslední volně žijící lev berberský se nacházel do roku 1942 v Maroku.

Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné. V současné době jsou chováni v Evropě asi ve 20 chovatelských institucích v celkovém počtu kolem 80 jedinců. ZOO Olomouc do záchrany populace berberského lva přispěla 20 jedinci. Rozmnožují se jen na několika místech. V ČR jsou momentálně kromě olomoucké zoo ještě ve Dvoře Králové, v Liberci a Plzni. Většina z nich jsou naši odchovanci. Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979.

Vyskytoval se na dnešním území Afriky na sever od Sahary. S jeho vyhubením začali už Egypťané, později Římané, kteří je používali při gladiátorských hrách. V zajetí přežívá několik posledních kusů. Berberští lvi byli dlouho dobu považováni za úplně vymizelé, v první polovině 20. let byl lev berberský vyhuben. V 70. letech bylo ale zjištěno, že poslední zástupci poddruhu přežili v soukromé ZOO (menažerii) marockých králů. Tento lvinec se později stal základnou pro ZOO v Rabatu. Odtud se v 70. letech dostalo 22 těchto lvů do 7 zoologických zahrad světa, mezi nimi i Dvůr Králové. Všichni berberští lvi, kteří jsou dnes chováni v zajetí, jsou tedy potomky lvů ze soukromé menažerie marockého krále. (red)

Poslat nový komentář