Gustav Frištenský. Zápasník, kterému zachutnalo litovelské pivo

Gustav Frištenský. Zápasník, kterému zachutnalo litovelské pivo
ilustrační foto Gustav Frištenský

Narodil se před téměř 140 lety, ale dodnes je symbolem síly a šlechetnosti. Gustav Frištenský, slavný zápasník, který vybojoval na 10 000 vítězných zápasů ve stylu řeckořímském a volném. Je neodmyslitelně spjat s pivovarem i městem Litovel, kde našel svou lásku – nejen k pivu. Čtěte pozorně, čeká nás opět soutěž o hodnotné ceny! 

Psal se rok 1906 a celá Litovel byla na nohou. Do města přijel proslulý zápasník Gustav Frištenský, v té době mistr Evropy v zápase řeckořímském. Jeho zápasy se odehrávaly v cirkusu Kellner, kam se studenti místní reálky snažili i přes zákaz profesorů tajně dostat s nalepenými kníry a klobouky svých otců. V hledišti nesměl chybět nikdo – ani rodina Josefa Elledera, prvního sládka Rolnického akciového pivovaru se sladovnou v Litovli, prvního ryze českého vlasteneckého pivovaru v regionu. Ten dnes známe jako Pivovar Litovel. Po zápasech večeřel Gustav Frištenský v hotelu na náměstí a popíjel minerálku. Muž, který s ním u stolu seděl, ho proto oslovil: „Pane Frištenský, a litovelské pivo neochutnáte?“„Ne, já nepiji žádné pivo,“ odvětil Gustav, ale přece jen mu to nedalo a po chvíli si jedno litovelské objednal. Kupodivu celé ho vypil a naproti sedícímu pánovi ho pochválil. Oním pánem byl právě Josef Elleder. Druhý den dostal zápasník kytici růží s bílou stuhou, na níž byl vyšit monogram M. E. Poslala mu ji dcera litovelského sládka Miroslava. Gustav se rozhodl poděkovat dopisem. Odpovědí mu bylo pozvání do pivovaru, které Frištenský rád přijal. O dva roky později se s Miroslavou Ellederovou oženil. Společně se poté nastěhovali nejprve do správní budovy pivovaru k rodině sládka Elledera a po devíti letech do vily sousedící s pivovarem, kde společně prožili dalších 30 let. Odkaz Gustava Frištenského v Litovli žije dodnes. Na jeho počest bylo uvařeno pivo, které nese jeho jméno. Litovel Gustav 13° je pivní speciál, který v litovelském minipivovaru vytvořil současný sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký s litovelskými pivovarníky. Toto polotmavé nefiltrované pivo zraje v ležáckém sklepě celých sto dní. Milovníci zlatavého moku si ho oblíbili pro jeho příjemnou, déle doznívající hořkost, chmelové aroma a typickou jantarovou barvu, kterou mu dodává smíchání několika druhů sladů. Hustá bílá pěna a správný říz umocňují výsledný dojem. Za jeho popularitou stojí také fakt, že Pivovar Litovel vaří svá piva stále tradičními metodami z nejlepších místních surovin úrodné Hané a Litovelského Pomoraví.

I díky ročnímu výstavu, který se pohybuje pouze okolo 200 tisíc hektolitrů, se mu proto daří udržovat kvalitu svých piv, která by určitě znovu okouzlila i Gustava Frištenského. (red)

Poslat nový komentář