Hluk, odpadkové koše, osvětlení i minirondel. Trable obyvatel řeší magistrát

Hluk, odpadkové koše, osvětlení i minirondel. Trable obyvatel řeší magistrát
ilustrační foto

Náměty, připomínky i dotazy, které se nesly napříč tradičním setkáním s občany sídliště E. Beneše a sídliště Svobody, už řeší jednotlivé odbory magistrátu. Obyvatelé těchto městských částí přinesli na tradiční setkání s občany, koncem loňského roku, řadu dotazů a námětů. Některé z nich už vedení města mělo ve svém hledáčku, některé nové jsou tématem pro zařazení do plánu investičních akcí.

Obyvatele sídliště E. Beneše například trápí hluk vycházející z lokality u biocentra, vedle tamního průmyslového areálu. „V prosinci zde bylo provedeno místní šetření a to na několika místech. Ověřili jsme, že v místě má provozovnu několik podnikatelských subjektů, z nichž by nadměrný hluk mohl eventuálně pocházet. V době místního šetření však žádný nadměrný hluk zaznamenán nebyl,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Prostějova Martina Cetkovská a doplnila, že k řešení hluku z provozoven je věcně příslušný stavební úřad a krajská hygienická stanice. „Podnět proto bude postoupen k dalšímu prošetření hygienikům. V případě opakování podnětu budeme postupovat obdobně,“ vysvětlila další kroky Cetkovská.

V řešení je už i námět na vybudování přístřešku pro cestující na autobusové zastávce u nákupní zóny Kaufland - OBI. Pracovníci odboru rozvoje a investic na místě situaci posoudili a vyčíslili, že investice přijde městskou pokladnu na 150 tisíc korun. „Nový přístřešek, který by chránil cestující před nepříznivým počasím při čekání na autobusové spoje, budeme realizovat v letošním roce,“ upřesnil první náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Terčem kritiky byl i špatný stav plotu fotbalového hřiště na sídlišti E. Beneše. Východní a část severní strany oplocení je z původního starého vlnitého plechu, jelikož této části areálu se netýkala realizovaná investiční akce. „Stávající stav oplocení včetně nutných terénních úprav za soukromou tribunou vyřeší pouze celková výměna a úprava oplocení. Dokončení výměny oplocení sportovního areálu je evidováno v návrhu investičních akcí,“ uvedl vedoucí Odboru správy a údržby majetku města Prostějova Libor Vojtek.

Na špatnou intenzitu osvětlení na křižovatce u Městských lázní upozornili obyvatelé při setkání s občany sídliště Svobody. „Jedná se o pouze jednostranné nasvětlení přechodu pro chodce na křižovatce na Jiráskově náměstí. Záležitost jsme prověřili a doporučujeme doplnit osvětlení přechodu pro chodce tak, aby byl osvětlen oboustranně. Na projektu se již pracuje,“ nastínil první náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Vedení města se také zabývalo údajně nebezpečnou dopravní situací u rybníka v Drozdovicích. Tamní obyvatelé navrhovali postavit minirondel. „Máme za sebou místní šetření za účasti dopravního inženýra Michaela Vafka, zástupce dopravního inspektorátu Policie ČR. Inspektorát nepovažuje za nutné provádět změnu úpravy křižovatky a stavební úpravy nám nedoporučil,“ náměstek Fišer.

V řešení jsou i chybějící odpadkové koše na sídlišti Svobody. Umístěno je zde celkem 38 kusů odpadkových nádob. Odbor správy a údržby majetku města na jaře 2016 vybere další vhodná místa na případné jejich doplnění. V zimním období se totiž instalace nových odpadkových košů neprovádí.

Odboru dopravy Magistrátu města Prostějova byl také předán oprávněný podnět týkající se špatného značení na cyklostezce sídliště E. Beneše. Zde již bylo vydáno opatření k nápravě. (Zdroj MMPv)

Poslat nový komentář