Italové hledají v Prostějově vzpomínky. Můžete pomoci?

Italové hledají v Prostějově vzpomínky. Můžete pomoci?
ilustrační foto

Na primátorku města Prostějova se obrátili občané Itálie, kteří hledají informace ke svým předkům. Magistrát zveřejnil jejich prosbu.

Vážená paní primátorko,

jsme potomky pana Giuseppina Parziani, který se stal zhruba před 100 lety, během první světové války, občanem Vašeho města. Paní Parziani, původem z Roventa, byla tehdy přesunuta do Vašeho města společně s dalšími rodinami rakouskou vládou. Tito lidé totiž bydleli v příhraničním regionu, který se stal bitevním polem. Jako civilní obyvatelé byli přesunuti do Rakousko-uherského mocnářství a naše matka, které bylo 10 let, nastoupila společně s rodiči dlouhou cestu do nové země, kde zůstala 4 roky. Společně s nimi odjely i rodiny z Terstu, které žily ve stejných podmínkách. Naše matka nám vyprávěla o všech svých zážitcích z oněch čtyř let.

Dnes bychom se rádi podívali do Vašeho města a oživili rodinné vzpomínky. Vzpomínky naší matky, která zemřela v roce 2000. Proto bychom rádi přijeli do Prostějova a velmi rádi bychom se, pokud je to možné, setkali s někým, kdo zná okolnosti těchto událostí, aby nám povyprávěl více.

Budeme rádi, když nám poradíte.

„Obracíme se tedy s touto prosbou na občany Prostějova (stejně tak, jak jsme se obrátili na Muzeum Prostějovska a Státní okresní archiv). Pokud by někdo z občanů měl dokumenty či věděl o někom, koho by mohli tito lidé z Itálie kontaktovat, prosíme o poskytnutí potřebné informace. Odbor kancelář primátora MMPv příslušný kontakt předá do Itálie zájemcům,“ uvedla mluvčí radnice Jana Gáborová. Případné informace můžete zaslat e-mailem na adresu:jana.gaborova@prostejov.eu. (red)

Poslat nový komentář