Pohledávky za pronájem bytů a nebytových prostor jsou problém

Pohledávky za pronájem bytů a nebytových prostor jsou problém
ilustrační foto

Devět milionů chybí v městské kase prostějovského magistrátu. Peníze dluží nájemníci městských bytů i nebytových prostor. Město se vlastních peněz domáhá složitou cestou, ještě složitěji se zbavuje neplatících nájemníků.

V posledních letech město změnilo nájemní smlouvy k městským bytům, které pronajímá nejdéle na rok. „Pokud nájemník platí, smlouva se mu automaticky prodlužuje. U lidí, kde je riziko, že platit časem nebudou, je smlouva uzavřena jen na tři měsíce,“ konstatoval náměstek Jiří Pospíšil. Ani to ale není žádná páka na neplatiče. Z bytu, ve kterém žijí zadarmo, je totiž nikdo jen tak vystěhovat nemůže, a to ani právoplatný vlastník.

„Ani po ukončení nájemní smlouvy mnozí z nich byt neopustí. O vystěhování musíme požádat soud, což trvá docela dlouho. Dluh mezitím narůstá,“ dodal Pospíšil.

Prostějov vlastní bezmála 1200 bytů, evidovány jsou zhruba tři stovky nájemníků, kteří městu dluží právě nájem. Těch, jejichž dluh přesáhl 20 tisíc korun, je podle jednatele Domovní správy Vladimíra Průši stovka.

Vymahatelnost těchto pohledávek je padesátiprocentní, i když jsou v rukou exekutorů. (ber)

Komentáře

Majetek města je v rukou náměstka pana Pospíšila a co On dělá, to dělá dobře. Tak žádné invektivy. Prosííím...a ty dluhy, no a co??

Poslat nový komentář