V Prostějově vznikne informační HUB. Město podepíše memorandum

V Prostějově vznikne informační HUB. Město podepíše memorandum
ilustrační foto

Radní se shodli na podpoře a uzavření Memoranda o spolupráci na vybudování a provozování inovačního HUBu Inovačního centra Olomouckého kraje v Prostějově mezi statutárním městem Prostějovem, Olomouckým krajem a sdružením OK4Inovace.

„Projekt má vytvářet a rozvíjet inovační ekosystém a podporovat vznik inovací, které mají potenciál zvýšit konkurenceschopnost Olomouckého kraje, firem v tomto kraji již působících nebo podporovat vznik nových. Prostějovský HUB je jedním ze čtyř plánovaných inovačních HUBů na území Olomouckého kraje (Přerov, Prostějov, Šumperk, Jeseník),“ uvedl primátor František Jura.

Inovační HUB poskytne prostory pro zasídlení firem a poskytování inovačních služeb. Firmy zde najdou kanceláře, jednací prostory a případně i plochy pro lehkou výrobu, zároveň budou moci čerpat služby intermediárních organizací (Inovační centrum, CzechInvest, UPOL aj.) a technologických expertů.

„Centrum bude podporovat podnikavost díky coworkingovému prostoru (Coworking znamená v doslovném překladu spolu-práce. Jde o sdílený pracovní prostor pro nezávislé profesionály a jiné distanční pracovníky, kteří zde nezávisle na sobě vykonávají svou běžnou práci) a moderní technologie pro veřejnost formou Fab labu. Zralé firmy získají přístup k testovací infrastruktuře a poradenství pro digitalizaci a průmysl. Každý jednotlivý inovační hub se bude navíc specializovat na jednu inovační oblast, například využití potenciálu sítí 5G, moderní energetika, optika a robotika, ekoinovace/environmentální technologie,“ doplnil první náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že objekt inovačního hubu bude pojat jako moderní energeticky efektivní a chytrá budova, která sama o sobě bude sloužit jako demonstrátor pro technologie tzv. smart budov.

Inovační hub bude vytvářet prostor typicky pro tyto činnosti jako je Coworkingový prostor, pre-inkubace a inkubace start-upů, zasídlení malých a středních firem a pro poradenské služby a konzultační centrum. Investorem a vlastníkem budovy inovačního hubu bude příslušné město. Jeho partnerem bude Olomoucký kraj, který má aktivní pro-inovační agendu (činnost ICOK, komise Smart Region, Smart akcelerátor II apod.).

„V současnosti neexistuje subjekt, který by v regionu podobně systematicky podporoval zavádění inovací a transformační projekty. Města a Olomoucký kraj jsou zároveň vhodnými žadateli u dotačních programů pro podporu výstavby a modernizace inovačních infrastruktury hubů. Provozem bude, podle stávajících představ, pověřena existující organizace, kterou by v těchto případech bylo Inovační centrum Olomouckého kraje. Právní vztah provozovatele k objektu inovačních hubů by byl dán předáním do správy nebo nájemní smlouvou,“ informoval Pospíšil.

Předpokládané investice potřebné pro vybudování inovačního hubu lze rozdělit na tři části.

Příprava projektové dokumentace zahrnující všechny tři části, tedy architektonické posouzení, stavební a územní řízení a prováděcí projekt bude stát cca 1,8 milionu korun.

Přestavba brownfieldu na budovu ve vysokém technologickém standardu, s energetickou náročností blížící se nule, bude stát cca 20 milionů korun.

Vybaveni inovačního hubu, bude podle vybraných technologií a ICT vybavení (např. 3D tiskárna, holografické monitory, prezentační vodíkové vytápění apod.) stát cca 6,5 milionu korun. (red)

Poslat nový komentář