Město by chtělo spočítat volné hroby

Město by chtělo spočítat volné hroby
ilustrační foto ber

Městský hřbitov v Prostějově vznikl v roce 1900. Na hřbitově se nachází zhruba patnáct tisíc hrobových míst, kolumbárium a nechybí vsypová loučka. Městu ale začíná být malý, proto hledá možnosti, jak navýšit počet hrobových míst.

"V této chvíli neexistuje oficiální seznam hrobů," uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Podle jeho slov vedení magistrátu spolu s firmu FCC, která vyhrála výběrové řízení na správu areálu, uvažuje o pracovníkovi, který by všechny hroby a hrobová místa zaevidoval a převedl do počítačové formy.  

Podle jeho slov je zde hodně takových, kde nejsou dohledáni majitelé. "Na druhou stranu, i když hrob působí opuštěně, je možné, že je za něj zaplacen nájem a my s ním nemůžeme disponovat," dodal Pospíšil.

Podle jeho slov navíc lidé o velké hroby a hrobky zájem příliš nemají. "Je ale problém, že hřbitov je kulturní památkou, takže bez souhlasu památkářů nelze dělat jakékoli zásahy. Tudíž ani měnit místa, a z velkých hrobů dělat několik malých," připomněla náměstkyně primátorky Ivana Hemerková. (ber)

Poslat nový komentář