Inteligentní zastávky MHD by měly být realizovány v roce 2025

Inteligentní zastávky MHD by měly být realizovány v roce 2025
Ilustrační foto herman.cz

Rada města Prostějova na svém jednání odsouhlasila přípravu a podání žádosti o dotaci na projekty Inteligentní zastávky MHD v Prostějově a Inteligentní dopravní systémy Prostějova.

„Předmětem projektu je vybudování informačního systému hromadné dopravy na území města – zastávkách MHD, který umožní informování cestujících o očekávaných spojích, změnách a alternativách. Na informačních tabulích umístěných na zastávkách budou zobrazovány důležité informace pro cestující, například aktuální odjezdy spojů, případně informace o plánovaných výlukách, změnách v jízdních řádech a jiné informace nezbytné pro cestující,“ vysvětluje primátor František Jura.

Výše dotace činí 85 % z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Město má od roku 2016 zpracovanou studii investičního záměru „Informační systém hromadné dopravy Statutárního města Prostějova, která navrhuje technické řešení systému a rozsah osazení zastávek MHD informačními panely (tzv. inteligentními zastávkami). Maximální cenový odhad nákladů na realizaci sytému byl 31 442 782 korun, včetně DPH. Od roku 2016 došlo k výraznému zlevnění a zjednodušení těchto systémů, některé zastávky již byly i realizovány (např. Floriánské nám., předpoklad realizace na Újezdě). Investiční záměr bude ve spolupráci s provozovatelem MHD upraven a cenový rozsah aktualizován; dá se očekávat, že výsledná cena bude výrazně nižší.

Předpokládaný termín realizace projektu je leden 2025–prosinec 2026. (red)

Poslat nový komentář