Provázeli nás životem. Buďme s nimi, když ten jejich končí. Dnes Eva

Provázeli nás životem. Buďme s nimi, když ten jejich končí. Dnes Eva
Foto Cesta domů

Mobilní hospice umožňují umírajícím strávit poslední chvíle důstojně a DOMA. Přinášejí do domácností odbornou zdravotní péči, informace a potřebnou podporu. Pomáhají rodinám doprovázet jejich blízké až do úplného konce. A my vám přineseme několik příběhů. Dnes paní Eva.

Pavlovi je osmačtyřicet let. Před dvěma měsíci zemřela jeho milovaná žena Eva doma, s podporou Hospicové péče Caritas v Olomouckém kraji.

Eva bojovala s onkologickým onemocněním, přesto došlo k výraznému zhoršení stavu. Měla velké bolesti a hodně se trápila. Ona i její manžel si začali uvědomovat, že se blíží závěr života. Přitom si velmi přála, aby mohla zemřít doma. Pavel tedy zařídil péči domácího hospice. Ten ji hned po propuštění z nemocnice přijal do péče. Hospicový lékař paní Evu vyšetřil a nastavil paliativní léčbu. Společně se sestřičkou otevřeně hovořili s manželem i pacientkou o všem, na co se ptali a co potřebovali vědět. Poté zůstali pracovníci hospice k nepřetržité dispozici na telefonu.

Paní Eva byla šťastná, že může být doma, ve své posteli a se svými blízkými. Manžel ji držel za ruku a také její milovaná čivava ležela klidně v posteli bez jakýchkoliv známek nervozity. Paní Eva odešla druhý den velmi pokojně. Zdravotní sestřička po oznámení úmrtí ihned přijela a podpořila manžela při posledním rozloučení a při vyřizování všeho potřebného. Pan Pavel by rád, že mohl své ženě splnit její poslední přání. To mu dávalo sílu ustát bolest ze ztráty manželky. 

Domácí hospic přebírá pacienta z nemocnice tak, aby zajistil závěr života v co nejvyšší kvalitě, důstojně a doma. Pro pacienta i rodinu zajistí potřebnou zdravotní, sociální, psychologickou i spirituální péči. (red)

Poslat nový komentář