Tomáš Zahálka běhá v sukni i maratony. A bosky

Tomáš Zahálka běhá v sukni i maratony. A bosky
ilustrační foto archiv Tomáš Zahálka

O Tomáši Zahálkovi z Pardubic PvNovinky před nedávnem psaly v souvislosti s jeho zálibou v šití a nošení pánských sukní. Při té příležitosti byla zmíněna další Tomova aktivita - bosé cestování. Bosý Tom totiž v kiltu běhá, chodí, jezdí na kole.

Kdy jste začal běhat?
Před dvěma lety, hecli mě kamarádi v hospodě. Dej si nejstarší silniční závod Běchovice - Praha, deset kilometrů uběhne prý každý, řekli. Uběhl jsem, v kiltu a bosky. Od té doby běhám pravidelně. Vloni jsem běžel Jesenický maraton z Ramzové přes Praděd na Skřítek, letos jsem zkusil Kouteckou vertikálu, dva a půl kiláku pod lanovkou s převýšením přes 500 metrů. A chvíli na to s kamarádem Lukášem dvojzávod na Šerák a Sokolí vrch.
Pyšný jsem na Vinařský maraton ve Velkých Bílovicích. Na start jsem dojel na skládacím kole - z domu rovných 202 kilometrů.

Co všechno běháte?
Běhám od dvou mil, přes pětky, desítky, půlmaratony, maratony až po Jizerský Ultratrail 68 km s převýšením 2650 metrů. U něho se zastavím, zatím je to můj nejdelší a nejtěžší závod. Po sjezdovkách nahoru, po šutrech dolů. Tak jsem místy použil i ty řekněme pohorky s milimetrovou podrážkou. Jinak jsem to běžel nalehko, s půllitrovou láhví v ruce a pár tyčinkami v kapse. Do 57 km pohoda, pak to už bylo horší, ale po proběhnutí cílem bych klidně mohl pokračovat i dál. 131. místo celkově a 53. místo v kategorii muži nad 36 let. Celkem doběhlo 236 závodníků z 275.
Pro příklad a inspiraci uvádím své bosé osobáky: 10 km za 42:40, půlmaraton za 1:34:52. Maraton za 3:52:56, ten předpokládám příští rok zlepším.

Běháte ale i pro druhé...
Ano, třeba některé závody za Světlo pro Svět a kilometry pro Sportovní klub vozíčkářů Praha. No, a několik dalších, třeba v Pardubicích běh pro Rebeku. Také běhám jako trasér se slabozrakou Evou Lesovou, absolvovali jsme spolu na RunTour Olomouc 5 km. Začala vloni a už běhá i víc jak 10 km tratě a občas i v terénu.

Vy také ale bosky chodíte. A ne zrovna krátké tratě...
Vloni jsem šel z Prahy na nejjižnější bod ČR 309 km a letos z Prahy do Regensburgu 400 km, spali jsme pod širákem. Oboje ale s kamarádem Petrem Daubnerem, který pak došel do Santiaga de Compostela a stále putuje dál. (ber)

Poslat nový komentář