Myslivci žádají o svolení. Chtějí střílet vetřelce

Myslivci žádají o svolení. Chtějí střílet vetřelce
ilustrační foto myslivost.cz

Psík mývalovitý a mýval severní. Mají spoustu společného. Jsou roztomilí, pochází z jiných kontinentů, žijí v přírodě České republiky, mají početné vrhy mláďat, rychle se zabydlují na nových územích. A jsou pohromou pro drobnou zvěř. V minulých dnech proto požádal Okresní myslivecký spolek Prostějov Odbor životního prostředí prostějovského magistrátu o vydání povolení jejich odlovu.  

Důvod je jediný. V krajině přibývá predátorů a ubývá ptactva a drobné zvěře, která se stává ohroženým druhem.

"Oba predátoři jsou v naší krajině nepůvodní zvěří a působí velké škody na drobné zvěři. Jsou noční tvorové a velice ostražití. Vyskytují se po celém okrese, nejvíce tam, kde je ještě nějaká drobná zvěř. Mýval severní jde i do obcí, rád se zdržuje na zemědělských farmách. Já je přirovnávám ke spojení jezevce s liškou. Dají se lovit při náhodném setkání, nebo na čekané, ale i v norách pomocí norníků," vysvětlil PvNovinkám předseda OMS Prostějov Jan Toman.

"Zatím je může lovit jen myslivecký hospodář a myslivecká stráž, a to je málo. Na poradě mysliveckých hospodářů vzešel požadavek na státní správu, aby byl v tomto případě povolen lov všem myslivcům. Proto v současné době probíhá řízení o povolení," dodal Jan Toman. (ber)

 

Poslat nový komentář