Myslivci dostali svolení. K odstřelu vetřelců

Myslivci dostali svolení. K odstřelu vetřelců
ilustrační foto myslivost.cz

Psík mývalovitý a mýval severní. Mají spoustu společného. Jsou roztomilí, pochází z jiných kontinentů, žijí v přírodě České republiky, mají početné vrhy mláďat, rychle se zabydlují na nových územích. A jsou pohromou pro drobnou zvěř. V červenci letošního roku proto požádal Okresní myslivecký spolek Prostějov Odbor životního prostředí prostějovského magistrátu o vydání povolení jejich odlovu. A magistrát svolil.

Důvod je jediný. V krajině přibývá predátorů a ubývá ptactva a drobné zvěře, která se stává ohroženým druhem.

"Oba predátoři jsou v naší krajině nepůvodní zvěří a působí velké škody na drobné zvěři. Jsou noční tvorové a velice ostražití. Vyskytují se po celém okrese, nejvíce tam, kde je ještě nějaká drobná zvěř. Mýval severní jde i do obcí, rád se zdržuje na zemědělských  farmách.  Já je přirovnávám ke spojení jezevce s liškou. Dají se lovit při náhodném setkání, nebo na čekané, ale i v norách pomocí norníků," vysvětlil PvNovinkám předseda OMS Prostějov Jan Toman.

"Zatím je může lovit jen myslivecký hospodář a myslivecká stráž  a to je málo. Na poradě mysliveckých hospodářů vzešel požadavek na státní správu, aby byl v tomto případě povolen lov všem myslivcům, dodal Toman.

Odlov geograficky nepůvodních druhů živočichů – mývala severního (Procyon lotor) a psíka mývalovitého (Nyctereutes procyonoides) bude prováděn ve správním území Magistrátu města Prostějova, jako obce s rozšířenou působností mimo území národních přírodních rezervací, přírodních rezervací, národních přírodních památek, přírodních památek a jejich ochranných pásem a evropsky významných lokalit. "Odlov budou provádět držitelé platného loveckého lístku, kteří jsou v příslušných honitbách oprávněni vykonávat právo myslivosti," upozornil magistrát s tím, že omezení doby odlovu v rámci kalendářního roku se nestanovuje.  Doba platnosti vydaného povolení je stanovena do 31.3.2020 ode dne nabytí právní moci rozhodnutí. (ber)

 

Poslat nový komentář