Jsme dva tábory: kvalita versus množství a cena

Jsme dva tábory: kvalita versus množství a cena
ilustrační foto internet

 

Zamyšlení se nad způsobem nakupování, našimi návyky a též znalostí prodavaček o svém zboží nám zaslala pravidelná čtenářka Prostějovských novinek, paní Jana.

"Byla jsem dnes nakupovat v supermarketu. Poslední dobou chci za svoje peníze kvalitu, raději si připlatím za kvalitní výrobky. Stojím u pultového prodeje uzenin. Chci si koupit kvalitní šunku, párky, trvanlivý salám. Marně se ohýbám ke skleněnému pultu, vidím pouze zběžně název a žádné jiné údaje. Ty tam sice jsou, ale zabodnuty až v uzenině. Na můj dotaz kolik má procent masa tato šunka, prodavačka neví. Musí si oddělat cenovku, aby si to přečetla. 48! - hlásí. Ne, to je málo říkám - chci s co největším podílem masa, můžete mi to nabídnout? Nenabídne, jen hledá. A jsme jak na burze. 52! - no to je málo, špitám. A tak se dostáváme k postupně větším číslům, čas ubíhá, začínám být nervozní, protože v autě na mě čeká manžel. Uzenina vyřešena a začínáme hledat v párkách. Úplně stejná situace a já jsem ještě víc nervoznější a začínám zvyšovat hlas. Ptám se, proč nemají někde u ruky seznam uzenin, které prodávají a které by obsahovaly procenta masa. Než se snažím úplně rozvášnit, tak je za mnou zástup lidí. Někteří souhlasně přikyvovali, druzí se na mě škaredě dívali. Prostě - dva tábory. Konečně se všechno našlo, já to házím do košíku a spěchám zaplatit. Nechápu, že prodavačky, které dnes a denně prodávají stejné věci, nemají o nich znalosti. Kdyby prodávaly 500 druhů, tak se snad nebudu ani divit.Mám návrh na ulehčení prodeje a určitě by to zákazníci uvítali. Přehradit opticky vitríny třeba do nějakých skupin. Uzeniny kolem 35% podílu masa, uzeniny od 40ti - 70ti procent a V.I.P. box s podílem masa víc jak 70% (bez drůbežích separátů).Nákupy se dobou mění, hodně z nás už hledá kvalitní potraviny a nemusí být BIO (protože kdo ví, že je to opravdu BIO). Raději ať to stojí víc a je to kvalitní. Ti, co nepohlížejí na kvalitu, ale na kvantitu a  cenu, ať tedy mají také svůj kousek vitríny. Tak jako u toho prodejního pultu: jsme dva tábory: jeden dává hlas kvalitě, jiný upřednostňuje množství a nižší cenovou hladinu", popsala svůj zážitek s nakupováním paní Jana.

Do které skupiny patříte vy, milí čtenáři? (red)

Komentáře

Z masa jedině Lešany !!!!!

Nakupuji nyní ve farmářských potravinách na rohu náměstí Padlých hrdinů. Je to malý útulný obchůdek, prodavačka velmi ochotná a zboží opravdu kvalitní. Tuším, že se jmenují Náš grunt, nebo tak nějak. Dodávají jim tam zboží přímo z českých farem. Maso, uzeniny, mléko kravské i kozí, podmáslí, jogurty i dobré pečivo. No prostě paráda. Tady nemusím mít strach o nějaká procenta obsahu masa. Je tu záruka, že je v uzeninách masa dost a chutná to opravdu skvěle a nemusím trávit hodiny mezi regály v supermarketu. Nákup je za chvilku v tašce.  A ta jejich kuřata! Mají přes 3 kila, hotoví šampioni. Mohu jen doporučit.

Dobrý den,

já také maso i uzeninu nakupuji u Makovce. Mají vždy čerstvé  a přehledně označené zboží cenovkami i s tím podílem masa v %. Také ochota prodavačů je tam skvělá. V supermarketech mi vadí, že prodavačky sahají na salámy v rukavičce a ne vidličkou.A balení do mikrotenových sáčků je také odporné!!! Jak tu píše předešlá pisatelka- raději kvalitu než kvantitu. A pokud někomu něco vadí na přístutpu prodavaček k zákazníkovi, tak v dnešné době elektronické komunikaceč je možnost napsat email na sídlo firmy aby sjednali nápravu. Je to ve vašich rukou.

Markéta z PV

Také si vybírám kvalitní zboží i když zrovna u uzeniny chodím najisto . Nakupuji u Makovce, tam jsou na cenovce u šunek i procenta masa. Navíc vydrží v lednici klidně i čtyři dny, což se o  uzeninách jiných výrobců či dodavatelů  říct nedá . U některých potravin zjišťuji , že se dá koupit levně a přitom kvalitně - např. makový závin Okdolek z Delty - je rozpůlený, ale přitom hmotností odpovídá velkému a velikostí náplně se nedá srovnat snad s žádným . Také máme rádi jablečný koncentrát místo sirupu - stojí sice kolem dvou stovek, ale chutná po naředění jako opravdový mošt. Je toho více, každý si určitě najde to svoje co ho nezklame .... 

Já do skupiny kvalitních výrobků i když i tam nemám stoprocentní jistotu, že je to tak jak píší na etiketách. Pryč jsou asi poctiví uzenáři, pekaři a jiní výrobci. Každý se snaží nějak obejít normy a mít v kapse větší zisk.

Poslat nový komentář