Opeřený záletník je skvělý táta, libují si v ZOO Olomouc

Opeřený záletník je skvělý táta, libují si v ZOO Olomouc
foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Opeřený záletník je skvělý táta, libují si v ZOO Olomouc

Nandu pampový. Neschopný pták? Ano, ale neschopný pouze letu. Jinak si z početného hejna odvede až 15 samic, s nimiž se páří. Ty mu pak snesou vejce do jediného místa, aby se o ně mohl náležitě postarat. Nejen, že na nich sedí, ale po vylíhnutí mláďata i vodí a pečuje o ně.

„Tento otec je v přírodě otcem na plný úvazek. Právě v tomto období se olomoucká zoo těší z dalších přírůstků,“ dodává zooložka Libuše Veselá.

Nandu pampový byl jeden z druhů chovaných v ZOO Olomouc od roku 1957, téměř od jejího založení. První odchov se podařil v roce 1978 a jednalo se o odchov pod otcem. Touto cestou se ZOO Olomouc i vydává. Od umělých odchovů v líhni se upustilo. Cílem je ukazovat návštěvníkům, jak kuřata vodí a odchovává otec. V minulosti sice samice snášely dost vajec, ale samcům se je nedařilo vysedět. Největší úspěch přinesl rok 2012, v němž se podařilo přirozenou cestou odchovat 12 kuřat.

Nandu je pták neschopný letu, byť je obdařen poměrně velkými křídly, která používá převážně k zajištění rovnováhy při svém rychlém běhu. Obývá úrodné jihoamerické nížiny – pampy. Setkat bychom se s ním mohli v Argentině, SV Brazílii a Bolívii, v Evropě pak v Německu, kde žije populace cca 500 nanduů, uniklá z farmy.  (red)

Poslat nový komentář