S tak brutálním útokem jsem se ještě nesetkal, uvedl státní zástupce v závěrečné řeči

S tak brutálním útokem jsem se ještě nesetkal, uvedl státní zástupce v závěrečné řeči
Foto ber

O případu 22letého Oldřicha Fialy PvNovinky informovaly 21. října letošního roku. Tehdy se mladík, obviněný z těžkého ublížení na zdraví, postavil před prostějovský soud poprvé. Jednání pokračovalo v úterý 24. listopadu. Oldřich Fiala si vyslechl ortel. Odsedí si 7,5 roku. Ve věznici s ostrahou.

Mladík s ledva dokončeným základním vzděláním notně popíjí. Pod vlivem alkoholu byl i 13. května letošního roku, kdy na ubytovně v Olomoucké ulici v Prostějově napadl padesátiletého Pavla Jakubčíka. Napadeného muže zachránila před smrtí jen pohotovost dalšího z obyvatel ubytovny i velké štěstí při následné péči. Více zde - http://pvnovinky.cz/krimi/29082-mel-jsem-nervy-rika-mladik-ktery-malem-u....
Při úterním jednání měly vnést do případu další poznatky svědectví dvou mužů – Roberta Gábora a Františka Žáčka. Oba se vyhnuli prvnímu jednání a soud jim uložil pořádkovou pokutu. K druhému jednání se dostavil jen Robert Gábor, který ale odmítl vypovídat z důvodu příbuzenského vztahu s obviněným. Soudce Petr Vrtěl se tak musel spokojit se čtením výpovědí, které oba muži učinili na Policii ČR.

Dosud jsem se nesetkal s takovou brutalitou
„Za svou 14letou praxi jsem se dosud s takovou agresí a brutálním činem nesetkal,“ uvedl prostějovský státní zástupce Ivo Černík. Ten pro Fialu požadoval trest v rozmezí od 7,5 do 8,5 roku vězení . „Jde o trestný čin ublížení na zdraví, jen vlivem šťastné náhody v podobě svědka Radka Brablece, který poškozenému v podstatě zachránil život, nejde o vraždu,“ dodal Černík. Poškozený Pavel Jakubčík si ale z útoku odnesl fatální následky, které jej budou provázet do konce života. V důsledku útoku mimo jiné částečně ochrnul na pravou část těla s nejvýraznějším postižením pravé horní končetiny a bez cizí pomoci se neobejde. „Můj stav se nelepší, připadám si jako tříleté dítě,“ uvedl do protokolu, ze kterého soudce citoval při prvním jednání.

Bude sedět a platit
Předseda senátu Petr Vrtěl nakonec vynesl rozsudek. „Obžalovaný dal zcela průchod své opilecké agresivitě,“ konstatoval Vrtěl. Fiala by si měl odsedět 7,5 roku, poškozenému vyplatit 306 tisíc jako nemajetkovou újmu a zaplatit 118 tisíc Všeobecné zdravotní pojišťovně, která částkou vyčíslila náklady na léčbu Pavla Jakubčíka. Dalších 200 tisíc by poškozený měl na Fialovi vymáhat občansko-právní cestou.
Oldřich Fiala u soudu znovu uvedl, že činu lituje a omlouvá se. Rozsudek ale nepřijal a ponechal si stejně jako státní zástupce lhůtu na rozmyšlenou. (ber)

Poslat nový komentář