Národní dům v Prostějově se dočká vitráží

Národní dům v Prostějově se dočká vitráží
ilustrační foto SOKA

V letošním roce se město Prostějov pustí do výroby dvojice vitráží, které v minulosti zdobily Národní dům. Rada města Prostějova proto schválila zadat vypracování dokumentace výtvarného návrhu vitráží, formou výzvy jednomu zájemci, olomouckému akademickému malíři Janu Jemelkovi.

„Na něm je vytvořit návrhy vitráží, které zde v minulosti byly. Dochovaly se pouze dobové projektové nákresy v černobílém provedení, ve kterých je jen schematicky naznačena dekorativní výzdoba vitráží. Samotné vitráže bohužel nemáme,“ vysvětlil snahu o návrat ke kořenům první náměstek primátorky Zdeněk Fišer. Místa, kde byla v minulosti tato díla umístěna, jsou dnes zazděná. Konkrétně se jednalo o elipsu na stropě divadelního vestibulu a lunetu nad balkonem divadelního sálu.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o specifickou graficky i umělecky významnou práci, svěříme vše do rukou jednomu zájemci, akademickému malíři Janu Jemelkovi. Takto je možné zajistit opravdu kvalitní zpracování zakázky,“ doplnil Fišer s tím, že samotné vypracování výtvarných návrhů proběhne ve dvou částech. Jedná se o dílčí akci spadající pod komplexní projekt Národní dům v Prostějově, která bude řešena v rámci dotací ITI Olomoucké aglomerace.

Za práci malíře Jemelky, tedy vypracování dokumentace výtvarného návrhu obnovy vitráží, která je potřebná jako podklad pro vyjádření orgánů památkové péče, město zaplatí 95 tisíc korun (bez DPH). Celkově je na kompletní rekonstrukci Národního domu v rozpočtu města Prostějova na rok 2016 vyčleněn jeden milion korun. Město bude pro obnovu této památky usilovat o dotační peníze v rámci dotací ITI Olomoucké aglomerace. (red)

Poslat nový komentář