Národní potravinová sbírka už dnes. Věnujte jídlo na charitu!

Národní potravinová sbírka už dnes. Věnujte jídlo na charitu!
ilustrační foto potravinypomahaji.cz

Na 659 místech po celé republice se dnes koná čtvrtý ročník Národní potravinové sbírky. Lidé během této akce kupují jídlo v obchodech a přímo na místě ho nechávají dobrovolníkům. Následně je dostanou potravinové banky, které je rozdají lidem v tíživé sociální situaci.

Loni se vybralo 236 tun potravin, letos by organizátoři chtěli získat až 300 tun trvanlivých potravin. Do akce se v Česku dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.

Letos se projektu účastní přibližně šestkrát více prodejen než v prvním ročníku a o více než třetinu více než loni. Do akce se zapojí také zhruba tři tisíce dobrovolníků. Cílem sbírky je nejen pomoci lidem v nouzi, ale také upozornit na zbytečné plýtvání jídlem.

Potraviny ze sbírky dostávají například děti z Klokánků, lidé v sociálních bytech a děti z chudších rodin na táborech. Charitativní organizace je využijí na dárky pro děti na Mikuláše, nebo se z nich peče vánoční cukroví. V prvním ročníku sbírky lidé a firmy v ČR darovali 66 tun potravin, předloni 173 tun, loni 236 tun. Nejčastěji těstoviny, rýži, polévky, cukrovinky nebo jídlo v konzervách.

Na vaše dary čekají v Prostějově v Kauflandu v Okružní do 22 hodin, v Tesco v Konečná do 21 hodin, v ROSSMANNu na Žižkově náměstí do 13 hodin, v DM markt v Dukelské bráně do 19 hodin a v DM markt v Konečné do 20 hodin.

Bližší informace najdete na http://potravinypomahaji.cz/. (ber)

Poslat nový komentář