Potravinová sbírka je ohrožena. A s ní statisíce lidí v nouzi

Potravinová sbírka je ohrožena. A s ní statisíce lidí v nouzi
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Zásoby potravinových bank se vzhledem k aktuální situaci ztenčují. Dochází jídlo, ale narůstá poptávka potřebných. Pravidelná potravinová sbírka v obchodních řetězcích se má konat již 21. listopadu. Projev solidarity byl snadno dostupný pro běžné spotřebitele, kteří vyrazili třeba jen nakoupit. Jenže vzhledem k nouzovým opatřením je sbírka ohrožena.

„Děláme maximum pro to, aby se Sbírka potravin mohla konat, i za velmi přísných mimořádných opatření a minimální účasti dobrovolníků. Bude mnohem více záležet na solidaritě nakupujících a informovanosti veřejnosti, než kdy dříve. Situace se zásobami v potravinových bankách je kritická. Pokud by se Sbírka nekonala (což v tuto chvíli nezvažujeme), nebude možné poskytovat potravinovou pomoc tisícům lidí v nouzi,“ sdělila PvNovinkám Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Akci pravidelně pořádá Česká federace potravinových bank se Svazem obchodního a cestovního ruchu. Loni obce, charity a poskytovatelé sociálních služeb získali pomoc v hodnotě neuvěřitelných 310 milionů korun, která pomohla zhruba 100 000 lidem v nouzi. Letos se očekává až 120 000 potřebných – hlad hrozí nejen seniorům a samoživitelkám, ale i rodinám s dětmi. Právě pro ně už nyní chybí potraviny, jako je třeba sunar, tedy umělá výživa pro ty nejmenší. Dětí je přitom třetina z celkového počtu občanů v nouzi.

Potravinové banky přitom potraviny získávají různými způsoby. Například řetězce darují potraviny před datem spotřeby. Pandemie však změnila způsob nakupování, spotřebitelé více šetří. Tím dochází ke změnám zásobování řetězců a mění se dokonce i podíly právě těchto potravin. Bankám ovšem nechybí jen maso a mléčné výrobky, ale především konzervy, hotová jídla a těstoviny. Zásoby, které získávaly právě formou sbírek. (ber)

Poslat nový komentář