Prostějovský rodák Ivo Šmoldas oslavil šedesátku

Prostějovský rodák Ivo Šmoldas oslavil šedesátku
ilustrační foto klimkovice.cz

 

Ivo Šmoldas, básník,redaktor, publicista, scénárista, moderátor, překladatel a zejména autor nezaměnitelného hlasu a osobitého způsobu vyjadřování, oslavil 23. července 60 let. Asi málokdo z našich čtenářů ale ví, že tenhle vskutku renesanční muž spatřil světlo světa – v Prostějově.

Když jsem se s Ivo Šmoldasem před pár lety setkala, přiznal se, že na chalupu do Jižních Čech jsme s kolegyněmi dostaly pozvání jen proto, že jsme z Prostějova. K našemu městu ho totiž podle jeho vlastních slov pojí první setkání se světem. I když k němu došlo náhodou. „Moje maminka do poslední chvíle cestovala. No a domů, do Olomouce, už to nestihla. Takže jsem se narodil v Prostějově,“ vysvětlil nám tehdy.

Prostějov má Ivo Šmoldas ale stále v oblibě. „Kdykoli jedu do Olomouce, dívám se ze zalíbením na vaše žároviště.  Připomíná mi, co mne čeká…“. Nutno dodat, že mistr slova byl tehdy dost zklamán, když jsme mu vysvětlily, že krematorium ve městě nemáme a ona stavba, kterou se zalíbením sleduje, je „pouhá“ obřadní síň městského  hřbitova.

Ivo Šmoldasovi jsme jménem redakce PvNovinek popřáli všechno nejlepší a přidali i přání od čtenářů. Myslíme, že tenhle "neznámý" rodák si to zaslouží. (ber)

Poslat nový komentář