Vojáci budou propouštět, v kraji vzrostla nezaměstnanost

Vojáci budou propouštět, v kraji vzrostla nezaměstnanost
ilustrační foto

Úřady práce v Olomouckém kraji zaznamenávají nárůst počtů lidí, kteří jsou bez obživy. Kromě Jesenicka se čísla zvedla ve všech okresech, největší nárůst má Olomoucko. V celkovém pohledu na počty nezaměstnaných si nejlépe vede okres Prostějov. Kraji se nevyhne ani propuštění, plánují ho vojáci.

Nárůst nezaměstnanosti v celém kraji, to je výstup z nové statistiky Úřadu práce. V červenci se celkový počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 510 osob, což představuje nárůst o 1,3 procenta.

„Kromě Jesenicka se nezaměstnanost zvedla ve všech okresech,“ informovala Petra Šimíčková z krajské pobočky Úřadu práce v Olomouci. Prostějovsko si stále, i přes nárůst 0,2 procenta, připisuje nejlepší výsledky. Podíl nezaměstnaných se usadil na 7,4 procentech a to je o 0,1 procentního bodu nižší hodnota, než je celorepublikový průměr. V současnosti hledá práci v našem okrese 5 796 lidí, volných míst je 229. O jednu pracovní pozici se tak uchází 25 lidí. Nejvyšší počet nezaměstnaných na jedno místo připadá na Jesenicko, jde o 48 osob.

Jaká místa jsou k dispozici?

Na konci července bylo v databázi volných míst nejvíce pracovních příležitostí pro obchodní zástupce, referenty a pracovníky v oblasti pojišťovnictví; dále pro kvalifikované dělnické strojírenské profese jako jsou soustružníci, zámečníci, svářeči a nástrojaři. Firmy hledají také pomocné a nekvalifikované pracovníky, řidiče nákladních automobilů, vrátné a strážné, stavební a strojírenské techniky, číšníky, kuchaře, prodavače, stavební dělníky a zedníky.

„Nová volná místa začaly hlásit i první společnosti, které plánují otevřít své provozovny v prodejní galerii Šantovka v Olomouci. Otevření galerie se připravuje na podzim tohoto roku a zaměstnání by tady mohlo najít celkem až 1 500 osob,“ uvedla Šimíčková.

Kraji se nevyhne ani propouštění

Vojenský útvar v Olomouci informoval, že na konci října bude v souvislosti se zrušením Velitelství společných sil propouštět zhruba 70 občanských zaměstnanců.

„Další informace o hromadném propouštění přišla z Armády ČR - Agentury komunikačních a informačních systémů. Oznámili, že ke konci srpna propustí celkem 12 občanských zaměstnanců působících v okrese Olomouc,“ doplnila Šimíčková s tím, že v měsíci srpnu statistici předpokládají stagnaci nezaměstnanosti, v lepším případě i mírný pokles. Na září pak odhadují, že s příchodem nových absolventů škol dojde ke znatelnějšímu nárůstu nezaměstnanosti.

Pomoc mladým

Začátkem července letošního roku odstartoval projekt s názvem „Odborná praxe pro mladé do 30 let v Olomouckém kraji“, který je zacílen na ty mladé lidi, kteří mají minimální pracovní zkušenosti.

„Právě tyto osoby se řadí ke skupině, která je zvýšeně ohrožena nezaměstnaností. Projekt se snaží překonat a odstranit bariéry mladých lidí v podobě nedostatečné praxe, která jim brání v uplatnění se na trhu práce,“ uzavřela Petra Šimíčková z krajské pobočky Úřadu práce v Olomouci. (red)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář