Prostějov má stále nejmenší procento nezaměstnaných v kraji

Prostějov má stále nejmenší procento nezaměstnaných v kraji
foto Úřad práce

K ke konci února letošního roku Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci celkem 18 653 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 160 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 4 872 osob. 

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl rozdílný – ve dvou okresech byl zaznamenán meziměsíční pokles nezaměstnanosti, ve třech nárůst. Na Olomoucku se počet nezaměstnaných zvýšil nejvíce – a to o 119 osob; k největšímu procentuálnímu nárůstu došlo na Jesenicku (o 2 %).

Podíl nezaměstnaných osob (PNO), tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let k obyvatelstvu stejného věku, k 28. únoru 2021 meziměsíčně vzrostl na 4,5 % (což je vyšší hodnota než v celé ČR – a to o 0,2 p. b.). Podíl nezaměstnaných osob vyšší než republiková hodnota vykázaly tři okresy - Jeseník, Přerov a Šumperk. Naopak nejnižší PNO byl zaznamenán v okrese Prostějov (3,1 %). Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 2,5 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (5,4).

 Informace o vývoji nezaměstnanosti v ČR v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese: https://www.mpsv.cz/web/cz/statistiky (Zdroj ÚP)

Poslat nový komentář