V nemocnici se vyskytla žloutenka. Rozšířil ji hospitalizovaný pacient

V nemocnici se vyskytla žloutenka. Rozšířil ji hospitalizovaný pacient
ilustrační foto

V prostějovské nemocnici se objevila žloutenka typu A. Zaměstnanci interního oddělení se nakazili od pacienta, který byl právě na tomto oddělení hospitalizován. Nemocnice okamžitě přijala ochranná opatření.

„Mohu skutečně potvrdit, že se na interním oddělení A prostějovské nemocnice vyskytla žloutenka typu A. Zdrojem nákazy byl jeden z hospitalizovaných pacientů na interním oddělení, u kterého se později potvrdilo, že byl tímto druhem žloutenky nakažen.“ sdělil tiskový mluvčí skupiny AGEL Tomáš Želazko a dodal, že z pacientů se nenakazil nikdo, protože nemocnice okamžitě přijala ve spolupráci s infekčním oddělením a hygienickou stanicí veškerá potřebná protiepidemická opatření. Oddělení tak funguje ve zvýšeném hygienicko-epidemiologickém režimu a na tomto oddělení současně platí zákaz návštěv dětí. Dočasně je omezen příjem dalších pacientů. Personál interního oddělení má vymezen samostatný prostor pro převlékání a stravování.

Průběh žloutenky typu A je mírný, projevuje se teplotou, únavou, průjmem a přechodným zhoršením jaterních funkcí. Může se dostavit zežloutnutí bělma očí, nechutenství a bolesti svalů a kloubů. Prokáže-li se u pacienta tento typ žloutenky, je hospitalizován na infekčním oddělení a lékař má povinnost informovat o tom okresní hygienickou stanici. Při žloutence musí pacient dodržovat klid na lůžku a dietu v akutní fázi onemocnění. Současně dostává preparáty na obnovu funkci jater.

(pel)

Poslat nový komentář