Město bude dál zajišťovat veřejně prospěšné práce

Město bude dál zajišťovat veřejně prospěšné práce
ilustrační foto

Od 1. ledna letošního roku došlo na základě novely zákona ke změně v systému výkonu veřejné služby a subjektu, který tuto službu spravuje.

Veřejnou službu bezplatně vykonávají osoby, které jsou v hmotné nouzi a osoby, které jsou vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání. Tato pomoc spočívá v práci pro obce a další subjekty. Pomoc spočívá v udržování čistoty ulic a veřejných prostranství, pomoc v oblasti kulturního a sportovního rozvoje a sociální péče. Až do konce loňského roku zajišťovalo výkon veřejné služby a výplaty dávek v hmotné nouzi Město Prostějov. Tím se zajistila i kontrola ze strany odboru sociálních dávek, jenž měl vyplácení dávek na starosti, tak i kontrola výkonu práce. Celá tato agenda nově přechází na Úřad práce spolu s organizací výkonu veřejné služby.

Protože Úřad práce nebyl na povinnosti vyplývající z této problematiky připraven, rozhodla Rada Města Prostějova o podepsání rámcové smlouvy s trváním do 30.6.2012, ve které se město zavázalo zajistit a zaplatit z rozpočtu pojištění osob vykonávajících veřejnou službu a také ochranné pomůcky. 

(red)

Poslat nový komentář