Kam kráčí Univerzita Palackého?

Kam kráčí Univerzita Palackého?
ilustrační foto

Olomoucká univerzita je od začátku roku bez rektora, a hledá proto svého nového nejvyššího představitele.

Čtenář, který sleduje dění v regionu, si jistě všiml, že na konci minulého roku skončil ve své funkci rektora Jaroslav Miller. Hlavním důvodem byla skutečnost, že akademický senát neschválil některé normy, které měly vdechnout život výzkumnému ústavu CATRIN. Pan rektor byl od začátku hybatelem při vzniku tohoto ústavu. Nakonec se rozhodl rezignovat, ačkoliv ústav již vznikl schválením akademického senátu v polovině loňského roku. Zbývalo v zásadě jen převést pracovníky, kteří chtěli přejít z Přírodovědecké fakulty na CATRIN. A domluvit se na užívání univerzitního majetku.

Vedení univerzity více než dvěma stovkám pracovníků převedení slíbilo, ale celý proces poněkolikáté zablokoval děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala. Přitom Správní rada UP vyzvala rektora a všechny další včetně Kubaly, „aby zajistili zpracování harmonogramu přechodu zaměstnanců Přírodovědné fakulty na vysokoškolský ústav CATRIN tak, aby dotčení zaměstnanci byli převedeni do konce ledna 2021 a aby byly uzavřeny dohody o užívání majetku“. Zatím se zdá, že dvě stovky zaměstnanců se staly rukojmím vedení univerzity a děkana Kubaly. 

Takové spory univerzitu poškozují. Přitom se jedná o velmi důležitou instituci, nejen v regionálním a celostátním významu. Zaměstnává zhruba tři tisíce pracovníků, navštěvuje ji více než dvacet tisíc studentů.

Dnes si univerzita hledá nového rektora. Přejme jí, aby našla někoho s jasnou vizí a hlavně respektem. 

(PT)

Komentáře

Nic lepšího jako dárek nemohla Univerzita Palackého dostat. Univerzita pod vedením Jaroslava Millera trpěla, byl to chaos nad chaos, neustálá hustá atmosféra. Mnoho zkušených učitelů, kteří se mohli uplatnit v praxi, raději z univerzity odešlo. Úroveň lektorů na většině fakult šla prudce dolů.

Neustálé skandály v médiích kolem Univerzity Palackého mají společného jmenovatele: Jaroslava Millera.

Jestliže odešel, tak univerzita dostala ten nejlepší dárek. Třeba ještě není pozdě, a univerzita se i po Jaroslavu Millerovi ještě možná vzpamatuje.

Poslat nový komentář