Sčítání lidu on-line nezačalo dobře. Formulář nefungoval

Sčítání lidu on-line nezačalo dobře. Formulář nefungoval
ilustrační foto

Formulář pro sčítání lidu na internetových stránkách www.scitani.cz měl už od soboty poskytnout občanům možnost pohodlného vyplnění všech údajů. Start sčítání ale nevyšel. Služba byla na internetu od sobotního rána dočasně nedostupná, i když sčítání začalo oficiálně už o půlnoci v noci na sobotu.

„Elektronický sčítací formulář je dočasně nedostupný kvůli enormnímu zatížení systému. Kvůli předchozí nedostupnosti je od dnešních 8:15 hodin pozastaven,” uvedl Český statistický úřad (ČSÚ) v sobotu ráno na Twitteru. Formulář se na internetu rozběhl až po sobotní 17. hodině. Některé technické problémy al přetrvaly i potom.

Formulář má být možné vyplnit na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Do elektronického formuláře by se lidé měli přihlásit číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku.  Do služby není možné se přihlásit ani jedním z možných způsobů. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů. (ber)

Poslat nový komentář