Celostátní finále přeboru škol v orientačním běhu. Již zítra v Čechách pod Kosířem

Celostátní finále přeboru škol v orientačním běhu. Již zítra v Čechách pod Kosířem
ilustrační foto

O poháry v celostátním finále se ve středu 7. června utkají v Čechách pod Kosířem školní týmy ze všech 14 krajů České republiky. Závodit se bude v lesním komplexu přírodního parku Velký Kosíř na dohled od nově postavené rozhledny, jejíž silueta se dostala do loga závodu. Předpokládaná účast je více než 300 závodníků v šesti kategoriích. 

Žáci základních škol a nižších stupňů gymnázií soutěží v kategoriích D/H 7 a 9, studenti středních škol a vyšších stupňů gymnázií pak soutěží v kategoriích DS a HS.

„Závody přeboru škol jsou svým způsobem specifické. Mimo zkušených orientačních běžců (v čele s dorosteneckými a juniorskými reprezentanty) se účastní i hodně „neorienťáků“, kteří na soutěž jedou hlavně kvůli tomu, že jejich škola postoupila. A chceme, aby i tito závodníci si závod užili. Tratě jsou proto postaveny tak, aby neznamenaly velké bloudění pro tyto „neorienťáky“. Špičkoví dorostenci a junioři je možná prolétnou za 20 minut, ale naším cílem je, aby žádný závodník nebyl v lese déle než hodinu. Uvidíme, jestli se to podaří,“ řekl ředitel závodu Dušan Vystavěl z prostějovského oddílu orientačního běhu. 

Olomoucký kraj budou reprezentovat:

v mladší kategorii – Slovanské gymnázium Olomouc a Gymnázium Zábřeh

ve starší kategorii – Slovanské gymnázium Olomouc

Celá akce probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, finančně ji podpořil Olomoucký kraj a Statutární město Prostějov, na organizačním zajištění se velikou měrou podílí obec a zámek Čechy pod Kosířem. 

Start závodu je naplánován na 11 hodinu, bude se startovat intervalově po dvou minutách, doběh posledních startujících očekáváme zhruba ve 14 hodin. Na 14:30 je pak naplánováno slavnostní vyhlášení výsledků. Medaile a diplomy bude, mimo zástupců kraje a obcí, předávat i naše historicky první mistryně světa v orientačním běhu z roku 1991 Jana Bruková – Cieslarová.

Webová stránka akce:  http://ob.skprostejov.cz/cfps (red)

 

Poslat nový komentář