Boj plavců o postup na republiku: šestkrát zlatá Míša Petrželová!

Míša Petrželová vystoupila na nejvyšší stupeň celkem šestkrát
Míša Petrželová vystoupila na nejvyšší stupeň celkem šestkrát
Další fotky: 
Kačka Polcrová zvítězila na 100 metrů prsa
Dominik Zbořil skončil v závodě na 200 prsa na druhém stupínku
Ladislav Burgr doplaval v polohovce třetí
Dívčí štafeta doplavala v disciplíně 4x50m volný způsob na třetím místě

O víkendu se na bazén v prostějovských Městských lázních sjeli plavci z Olomouckého a Zlínského kraje, aby se utkali o postup na mistrovství republiky. Jarní oblastní přebor 12-14letého žactva je na Mistrovství ČR jediným kvalifikačním závodem. 

Z Prostějova na přeboru startovalo 18 plavců. Krásné výkony předvedly Michaela Petrželová, která na nejvyšší stupeň vystoupila šestkrát, a Kateřina Polcrová, jež zvítězila dvakrát a k tomu přidala další tři medaile.

V domácím prostředí startovali zkušení závodníci, ale také plavci, kteří přišli do oddílu nedávno a na přeborech tak startovali poprvé. Mezi ty zkušené patří Míša Petrželová, která si pro vítězství doplavala ve všech svých disciplínách a mnohdy překonala i o rok starší závodnice. Česká reprezentantka, která minulý týden reprezentovala ČR na Mezistátním trojutkání juniorských výběrů v Polsku, si pro zlato doplavala v disciplínách 50, 100, 200 a 400 metrů volný způsob, 100 metrů polohový závod a 100 metrů motýlek. V disciplíně 100 metrů polohový závod navíc výkonem 1:11,3 překonala oddílový rekord třináctiletých, který držela Anežka Kührová od roku 2003.

Dvě vítězství si vybojovala na 100 a 200 metrů prsa Kateřina Polcrová. Přestože se svými přihlášenými časy startovala vždy v druhé nejrychlejší rozplavbě, podařilo se jí překonat všechny plavkyně nasazené do rozplavby nejrychlejší a zaplavat kvalitní osobní rekordy. Druhá byla na 200 metrů polohově a 100 metrů volný způsob, kde doplavala za Míšou Petrželovou. Sbírku doplnila ještě o 3. místo na 100 metrů polohově.

Po jedné medaili si z přeborů odnesli Ladislav Burgr (3. místo na 100 metrů polohový závod) a Dominik Zbořil (2. místo na 200 metrů prsa). Štafeta děvčat si v disciplíně 4x50m volný způsob vyplavala 3. místo výkonem 2:06,2. Štěstí nepřálo Aničce Chytalové, která se umístila třikrát na 4. místě. Do nejlepší šestky v individuálních disciplínách se dostali Kamil Mlčoch, David Snídal, Andrea Baťková a Gabriela Dosoudilová.

Teď budou závodníci čekat, jestli se se svými časy kvalifikují na Mistrovství republiky. Pro ty starší proběhne mistrovství v Českých Budějovicích, pro 12leté se uskuteční v Prostějově 16. a 17. června.

(maty, red)

Poslat nový komentář