Rekordní účast plavců v Čehovicích!

Rekordní účast plavců v Čehovicích!
ilustrační foto
Další fotky: 
Rekordní účast plavců v Čehovicích!
Rekordní účast plavců v Čehovicích!
Rekordní účast plavců v Čehovicích!
Rekordní účast plavců v Čehovicích!
Rekordní účast plavců v Čehovicích!
Rekordní účast plavců v Čehovicích!

V sobotu 16. listopadu se na čehovickém rybníku uskutečnil v pořadí sedmý závod v rámci Českého poháru v zimním plavání. Do 7 °C chladné vody se ponořil rekordní počet zimních plavců a otužilců. I divácká účast byla letos enormně vysoká. Tento sport láká v poslední době více a více lidí různého věku. Byl to v pořadí 40. závod v zimním plavání, který oddíl dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov ve své historii uspořádal na Hané. Plavce již tradičně čekaly trasy 1000 m, 750 m, 500 m a 250 m. Letos se přihlásilo i spousta diváků na diváckou trať v délce 100 m o „Čehovického zimního čochtana“. Rekordních 131 plavců a plavkyň dosáhlo neuvěřitelných výsledků. Plavce přijela podpořit a jejich výkony ocenit i senátorka za Prostějovsko Božena Sekaninová.

V letošním roce jsou podle nových pravidel poprvé hodnocen zvlášť muži a zvlášť ženy. Ač je to neuvěřitelné, ze 131 plavců zastupovalo „něžné pohlaví“ 41 žen. Nejstarší plavkyní byla Blanka Vyskočilová (1939), nejstarším plavcem byl Stanislav Boháč (1935) – oba z Hradce Králové. Do chladné vody se ponořily a zkusily si nejkratší 100 m trať i čtyři děti ve věku do 11 let, které předvedly za velké podpory a obrovského potlesku diváků neuvěřitelný výkon. A jaké byly výsledky?

Na trase 1000 m mezi muži zvítězil Roman Křupka (PK Zábřeh) a za ženy Iveta Nováková (SCPAP Pardubice), pro bronzovou medaili si dojela přemožitelka kanálu La-Manche a členka pořádajícího oddílu Dana Zbořilová (Haná Prostějov). Trati 750 m kralovali za muže Marcel Čermák (KSO Plzeň) a za ženy Karolína Jánská (Fides Brno). 500 m trati naprosto suverénně vévodili za ženy Renata Nováková (SCPAP Pardubice), za muže Bedřich Hanuš (Fides Brno). Oddíl dálkového a zimního plavání TJ Haná útočí v soutěži družstev na třetí místo.

Z úst ředitele závodu a moderátora Michala Muchy se diváci mohli dozvědět, že je zimní plavání sport, jehož vývoj jde stále dopředu. „Stále více a více se tímto sportem zabývá mladší generace. Plavání v chladné vodě má jasná pravidla, stanovená sekcí zimního plavání Českého svazu plaveckých sportů. Česká republika je jedinou zemí na světě, kde jsou pro tento sport stanovena jasná pravidla, která se stále vyvíjejí. Vzdálenosti, teplotní limity, maximální délka pobytu ve vodě, věkové kategorie, bodování, nominace na MČR a vyplavání si třídy dělají ze zimního plavání plnohodnotný sport zasluhující si evropskou a světovou pozornost“, řekl Michal Mucha.

Přemožitel kanálu La-Manche a předseda oddílu Luděk Coufal zve za oddíl DZP TJ Haná všechny sympatizanty a příznivce zimního plavání a otužování na letošní 30. ročník Vánoční koupele na Štědrý den ve 12.00 hodin. Místo bude upřesněno v regionálním tisku a na www.tjhana.info.

(mm)

Poslat nový komentář