Plumlovská přehrada získala nový bezpečnostní přeliv a vývar

Plumlovská přehrada získala nový bezpečnostní přeliv a vývar
ilustrační foto PMO

Povodí Moravy dokončilo práce na Plumlovské přehradě. Vodní nádrž po rekonstrukci bezpečnostního přelivu a vývaru splňuje nové požadavky na zabezpečení vodních děl. Práce trvaly rok a půl, jejich cílem bylo zajistit bezpečný a spolehlivý provoz vodního díla i v případě desetitisícileté povodně.

Rekonstrukce se týkala bezpečnostního přelivu, vývaru a pravobřežního opevnění břehu. Modernizace těchto objektů zajišťuje bezpečné převedení transformované desetitisícileté povodně a zvyšuje úroveň bezpečného a spolehlivého provozu vodního díla. „Provedli jsme kompletní rekonstrukci přelivné zdi bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu, kompletní rekonstrukci vývaru pod hrází, opravu opěrné paty a pomístní opravu pravobřežního opevnění. Smyslem provedených opatření bylo bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po osmdesáti letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zasloužila,“ říká generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Rekonstrukce objektů si ve svém průběhu vyžádala i využití specifických postupů tak, aby se nádrž nemusela vypouštět a práce mohly probíhat „za provozu“. Kvůli pracím na skluzu a vývaru tak vodohospodáři převáděli vodu z nádrže do říčky Hloučely přes potrubí. „Abychom mohli provést stavební práce na funkčních objektech pod nádrží za plného provozu, položili jsme provizorní potrubí o délce 150 metrů, kterým jsme převáděli veškerou vypouštěnou vodu z nádrže až do prostoru za rekonstruované vývary tak, aby nedocházelo k zaplavení stavby. V srpnu jsme potrubí demontovali a průtok začali opět převádět manipulacemi přes spodní výpustě,“ vysvětluje Gargulák.

Kvůli bezpečnosti obyvatel pod hrází vodní nádrže byla v průběhu modernizace vodního díla částečně snížená hladina v nádrži. Rekreace na vodní nádrži však mohla probíhat i za snížené hladiny. V průběhu letních měsíců pak docházelo k poklesu hladiny nikoliv z důvodu probíhajících prací, ale z důvodu nedostatku srážek a nízkému přítoku do vodního díla. Přítok z důvodu sucha klesal v letních měsících až na hodnoty okolo 29 l/s, přičemž minimální zůstatkový průtok pod vodní nádrží, který musí Povodí Moravy udržovat z důvodu zachování života v řece činí 128 l/s, což je více než čtyřnásobek.

Práce začaly v březnu 2021 a díky dobrému načasování trvaly jen do konce září 2022. Náklady na rekonstrukci činí cca 31 mil. Kč.

Hlavní funkcí VD Plumlov je snižování povodňových průtoků a nadlepšování minimálních průtoků Hloučely pod vodním dílem v období sucha. Schopnost přehrady transformovat povodňové průtoky ohrožující níže položená města a obce je vzhledem k retenčnímu prostoru 1,784 milionu m3 a ploše povodí Hloučely pod VD Plumlov zásadní. (red)

Poslat nový komentář