Teplotní rekord v Prostějově nepadl!

Teplotní rekord v Prostějově nepadl!
ilustrační foto

 

I Prostějov dnes navštívilo teplé počasí. Teploměr meteorologické stanice Lidové hvězdárny se v 16 hodin vyšplhal na 22,5 °C. Letní den to ale ještě nebyl.

Nejchladněji bylo v Prostějově krátce před šestou ráno, kdy stanice naměřila 7,1 °C. Průměrná denní teplota dnes dosáhla 17,9 °C.

První letní den, kdy teplota vzduchu dosáhne či překročí 25 stupňů Celsia, zažily Kopisty na Mostecku, kde bylo 25,8 °C. Letní teploty naměřily i stanice v Doksanech a Žatci rovněž v Ústeckém kraji. Na řadě dalších míst padaly teplotní rekordy pro 15. duben, například v Praze, Plzni, Karlových Varech či České Lípě. První "letní den" letošního roku přišel o více než měsíc dříve než v roce 2014, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V tomto tisíciletí se teploty vyšplhaly na letní hodnoty v tomto období ještě v roce 2000, 2007, 2009, 2011 a 2013. Proto byly na řadě míst překonány i několik desítek let staré rekordy pro dnešní den.

Příliv velmi teplého vzduchu bude podle ČHMÚ pokračovat během noci a čtvrtka, pak začne republiku ovlivňovat zvolna postupující studená fronta. Meteorologové očekávají, že rekordní teploty mohou během čtvrtka dosáhnout stanice umístěné hlavně na jihu republiky, tedy v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině. (ber)

Poslat nový komentář