Pekelná výheň i bouřky! Tento týden

Pekelná výheň i bouřky! Tento týden
ilustrační foto ber

Máme za sebou další tropickou noc s teplotami přesahujícími 20 °C. Už během dne se rtuť teploměru pohybovala nad hranicí třicítky, na Mostecku dokonce meteorologové naměřili 35,3 °C. A pekelná výheň nás čeká i tento týden, už v úterý mají teploty pokořit i 37 °C. V platnosti je výstraha před vysokými teplotami.

Hned na šestadvaceti měřících stanicích teploty v neděli pokořily 33 °C a teplo bylo i v noci. Stanice prostějovské hvězdárny zaznamenala v neděli nejvyšší teplotu krátce před půl čtvrtou odpoledne, kdy se rtuť teploměru vyšplhala na 31,4 °C. Podle meteorologů máme za sebou další tropickou noc a je dost možné, že v následujících dnech se tento scénář bude ještě opakovat.

"Po zadní straně tlakové výše nad jihovýchodní Evropou k nám bude proudit teplý, postupně velmi teplý vzduch od jihozápadu. Současně se bude nad střední Evropou vlnit studená fronta," uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami, a to celkem pro šest krajů. Největší vlna veder zasáhne Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu. Výstraha je platná až do 20. hodiny. (Zdroj ČHMÚ)

Poslat nový komentář