Meteorologové předpovídají silné bouřky

Meteorologové předpovídají silné bouřky
Zdroj a předpovědní mapa: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha ve spolupráci s VGHMÚř

Podle informací Centrálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu se začnou během středečního odpoledne a večera (2.5.) vytvářet bouřky, které mohou být ojediněle silné. V noci na čtvrtek bouřky přechodně zeslábnou a během čtvrtka (3.5.) se opět budou místy aktivovat a ojediněle budou opět silné. V noci na pátek zeslábnou. V bouřkách se mohou vyskytnout i přívalové srážky kolem 30 mm, nárazy větru kolem 20 m/s a ojediněle kroupy. 

Meteorologové proto vydávají doporučení ke zmírnění následků silných bouřek:

- Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.

- Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).

- Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.

- Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.

Doporučení k vyvarování se aktivit, které by mohly vyvolat požár:

- V lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

- Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.

- Dbát na úsporné hospodaření s vodou.

(Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha ve spolupráci s VGHMÚř)

Poslat nový komentář