Po oteplení se prudce ochladí. Teploty klesnou až na -12 °C

Po oteplení se prudce ochladí. Teploty klesnou až na -12 °C
ilustrační foto pixabay

Počasí na konci ledna bude jako na houpačce. Zatímco o víkendu se dočkáme přes den až 8 °C, oteplení si nebudeme užívat příliš dlouho. V následujících dnech se totiž rapidně ochladí a v noci teploty klesnou až na -12 °C.

"Za studenou frontou, která v sobotu přejde přes naše území k jihovýchodu, k nám začne proudit studený vzduch od severu. Ve druhé polovině příštího týdne bude do střední Evropy proudit kolem tlakové níže nad severozápadní Evropou teplejší a vlhčí vzduch od západu,“ informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy bude i sněžit. V oblastech pod 400 metrů se mohou objevit smíšené nebo dešťové přeháňky. V noci teploty spadnou na -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce naměříme až -8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí maximálně na 4 °C.

Závěr pracovního týdne bude ve znamení převážně zatažené oblohy s deštěm, ojediněle i mrznoucím. V severovýchodní polovině území může i sněžit. Teploměry v noci naměří 2 až -2 °C, přes den teplota dosáhne až 7 °C.

V sobotu očekávají meteorologové rovněž zataženo až oblačno s občasným deštěm. Ten se během odpoledne pak promění ve sněhové srážky. V noci teploty klesnou na 3 až -1 °C, přes den vyšplhají až na 8 °C.

Konec týdne bude proměnlivě oblačný, zpočátku musíme počítat se sněhovými přeháňkami. Nejnižší teploty se v noci budou pohybovat mezi -2 až -6 °C. Přes den se už však výrazně ochladí a teploměry ukáží maximálně 1 °C.

V pondělí se dočkáme oblačné až polojasné oblohy. V noci však začne přituhovat a teploty spadnou až na -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce bude kolem -12 °C, denní teploty se vyšplhají na -2 až 3 °C.

V dalších dnech se zatáhne a bude sněžit. Na mnoha místech se objeví i mrznoucí déšť. Teploty v noci znovu výrazně spadnou a bude až -7 °C, při zmenšené oblačnosti i kolem -10 °C. Přes den však teploměry dosáhnou až 7 °C. (Zdroj ČHMÚ)

Poslat nový komentář