Máte problémy se zuby? Modlete se, ať nebolí o víkendu!

Máte problémy se zuby? Modlete se, ať nebolí o víkendu!
ilustrační foto internet

 

Zubní pohotovost v Prostějově není už od roku 2005. Pokud se tedy stane, že vás zub rozbolí o víkendu, nemáte jinou možnost, než se vydat do Fakultní nemocnice Olomouc. A nenechte se zmást tvrzením, že se o zuby dobře nestaráte. Rozbolí i ty v péči lékařů.

"Byla jsem v pátek u své zubařky, vrtala mi zub a chystala ho na na další zákrok. V noci mi z něj něco vypadlo a v průběhu dne zub začal nesnesitelně bolet. Celou sobotu jsem se ládovala prášky od bolesti, ale v neděli ve dvě ráno jsem musela požádat syna, aby mě odvezl na pohotovost. Už se to prostě nedalo vydržet," popsala vlastní zkušenost padesátiletá Alena. Sama sice řidičský průkaz vlastní, auto ale nemá. Stejně jako řada dalších lidí nemá možnost se na pohotovost do Olomouce dopravit jinak, než autobusem či vlakem. S třeštící hlavou opravdu zážitek.

Podle mluvčí prostějovské nemocnice Hana Szotkowské nemocnice zubní pohotovost zřídit nemůže, nemá totiž od kraje potřebnou registraci. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Michael Fischer potvrdil, že kraj ani nadále o vrácení služby do Prostějova neuvažuje. Nejen proto, že privátním lékařům by služby musel hradit: „Lékařská služba zubní pohotovosti musí být běžnými dopravními prostředky dosažitelná do šedesáti minut, což je v případě Prostějova splněno." Jak ale tato běžná dostupnost vypadá v sobotu ve dvě v noci? "Jedině si vzít taxíka. A já se bohužel Rotschildová nejmenuju," konstatovala Alena.

Kraj  před lety pohotovost zrušil kvůli malému počtu ošetřených lidí. „Situace se vyhodnotila tak, že není ekonomické ji nadále provozovat,“ konstatoval tehdy krajský zastupitel Pavel Holík.

Dvě ordinace stomatologické pohotovostní služby ve FN Olomouc slouží k neodkladnému ošetření pacientů mimo řádnou pracovní dobu. Provozní doba je v pracovních dnech od 15.30 do 7 hodin, ve dnech pracovního klidu nepřetržitě 24 hodin. „Stomatologická pohotovostní služba je určena k neodkladnému ošetření chorob a úrazů zubů, čelistí a měkkých tkání obličeje, není určena k poskytování standardní stomatologické péče," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrland. Podle jeho slov vyhledá službu každý měsíc kolem tisícovky pacientů.

Jen tak pro zajímavost, v Šumperku a v Jeseníku si zubařskou pohotovost ubránili dodnes. (ber)

 

Komentáře

Je to ostuda,tak velké město jako Prostějov a nemá zubní pohotovost,ale na jiné daleko větší zbytečnosti se peníze najdou.

 

A já bych očekával, že ve 21.století bude dostupná služba pro lidi, která byla za "tmářského" socialismu běžná....

chytrácký komentář výše psaný.....

 

Očekávala bych, že v 50 letech bude člověk vědět, že zuby bolí nejvíc v noci a v poloze ležmo. POkud tedy již v průběhu soboty začal zub nesnesitelně bolet, měla se paní vydat na pohotovost rovnou. 

Poslat nový komentář