Zastupitel Aleš Matyášek vyzval starostu k rezignaci!

Zastupitel Aleš Matyášek vyzval starostu k rezignaci!
ilustrační foto

Stalo se na posledním letošním zasedání zastupitelstva. Důvod? Spory o Společenský dům, o smlouvu s firmou Manthellan, o tržnici, o reakci na petici. 

Společenský dům se stal rukojmím politiků a vděčným námětem pro diskuse veřejnosti. Ta je rozdělena na dva tábory. Petici za zachování Společenského domu sice podepsalo na dva tisíce občanů, ale je i druhá strana. Jak by asi dopadla petice za zbourání betonového monstra? Za přesun a zvelebení městské tržnice? Na stránkách Prostějovských Novinek například hlasovala zdrcující většina čtenářů za zbourání podobného pozůstatku totality, který hyzdí prostějovské náměstí – Prior. 

„Setkávám se i s lidmi, kteří jsou opačného názoru. Chtějí poslat k zemi Společenský dům a zkulturnit neupravené prostranství kolem něho včetně tržnice. My však firmě, která by chtěla tento neutěšený kout města povznést, házíme klacky pod nohy,“ komentoval dění kolem vlekoucího se problému místostarosta Jiří Pospíšil. 

Podle vedení radnice nešlo smlouvu odsouhlasenou bývalým zastupitelstvem vzít zpět a nové vedení již vypracovaný projekt ztvrdilo podpisem. Vedly ho k tomu v neposlední řadě i ekonomické aspekty, podle odhadu vedoucího odboru investic a rozvoje Antonína Zajíčka by totiž celková rekonstrukce stávajícího Společenského domu mohla dosáhnout až ke stovce milionů korun, ne-li víc. Nyní se město snaží vyjednat s firmou Manthellan dodatek, který by nedostatky původní smlouvy alespoň částečně eliminoval. „Firma Manthellan je vstřícná dalšímu jednání a chce se dohodnout. Máme už na stole návrh dohody a čekáme na stanovisko našich právníků. Dáváme k některým bodům dohody své připomínky a během příštího týdne je pošleme firmě Manthellan. Pak bude záležet na dalším jednání, Manthellan je přístupný posunout termín rozhodnutí až do září příštího roku,“ dodal Pospíšil.

Protože od smlouvy s Manthellanem nelze ustoupit ani ji vypovědět, padl na mimořádném jednání rady i nový návrh – postavit kulturní a společenské centrum na jiném místě a posunout tržnici směrem na prostranství před kavárnou U Kocourka. Nové kulturní, sportovní a společenské centrum by splňovalo všechny současné technické podmínky úsporného zařízení a bylo by využívané denně, ne jen na několik koncertů, plesů a dalších společenských akcí za rok. Karty jsou na stole, konec hry je však zatím velkou neznámou.     

(jap)

Poslat nový komentář