Humanitární sbírka. Jsou potřeba konzervy, zubní pasty a oblečení

Humanitární sbírka. Jsou potřeba konzervy, zubní pasty a oblečení
Foto HZS Olomouckého kraje

Už 4200 lidí, kteří uprchli před válkou, našly pomoc v asistenčním centru v Hanáckých kasárnách v Olomouci. Hasičský záchranný sbor řídí ve spolupráci s krajským úřadem chod střediska a zároveň koordinuje s humanitárními organizacemi sbírku materiální pomoci a nově i ošacení.

„Ukrajinským uprchlíkům, kteří se do centra stále častěji dostávají zcela bez prostředků, pouze s doklady a pár nezbytnostmi, poskytujeme z humanitární sbírky potravinové balíčky a hygienické potřeby, aby měli po vyčerpávající cestě alespoň základní potřeby pro sebe a své děti. Díky štědrým dárcům jsme vydali už stovky těchto balíčků,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. „Aktuálně potřebujeme doplnit ve skladu tyto položky: konzervy (masové, zeleninové, ovocné), paštiky, šampony, zubní kartáčky a pasty (pro děti i dospělé), abychom mohli potravinovou pomoc a hygienické potřeby kompletovat a vydávat,“ konstatovala.

Protože ukrajinští uprchlíci často odcházejí ze svého domova ve strachu a velkém spěchu, mají k dispozici jen ošacení, v němž do naší republiky přicestovali. Před sklad materiální pomoci byly instalovány speciální sběrové kontejnery, kam mohou zájemci věnovat ošacení a obuv pro děti i dospělé. „Prosíme o to, aby oblečení bylo bez vad a vyprané, uložené v pytlech, boty a šatstvo zvlášť. Převážnou část všech uprchlíků tvoří ženy a děti, proto je vítáno oblečení právě pro ně,“ doplnila mluvčí. (red)

Poslat nový komentář